„Създателите на шум в Цар Симеоновата градина са други – не играещите българско хоро. Бил съм пряк очевидец на провеждането на тази инициатива в неделния късен следобед - музиката от това мероприятие по никакъв начин не излиза от рамките на градината, не достига до който и да е жилищен блок или къща, разположени наоколо. На разстояние 20-30 метра заглъхва и с нищо по-шумна от нормалната глъч в градината за прекарващите там времето си пловдивчани и гости на града ни“. Това заяви общинският съветник Слави Георгиев в питане, входирано в ОбС и свързано с провеждането на инициативата „Хора за хората“ в Община Пловдив.

По думите на общинския съветник инициативата „Хора за хората“ се провежда традиционно и безпроблемно в редица български градове, изцяло с цел популяризиране и развитие на българския фолклор. По своята същност тя е изцяло на доброволни начала, не е свързана с каквито и да е парични средства, реклама, политическа или каквато и да е друга конфликтна дейност.

„Създателите на шум в градината, смущаващи спокойствието на пловдивчани, са от съвсем друго естество, причинено от намиращи се в непосредствена близост до градината заведения“, посочва Слави Георгиев.  „Създаваният от тези заведения шум влиза в ярък шумови конфликт с музикалната програма на стопанисваните от общината Пеещи фонтани, което създава невъобразима шумова какафония и дискомфорт на всеки преминаващ през градината или търсещ спокойствие в нея. При това, този конфликтен шум не е еднократно в седмицата, а ежедневие“, заявява още общинският съветник.

Слави Георгиев поставя въпроса за спазването на общинските наредби,  давайки пример с историческата Джумая джамия. „На джамията са инсталирани 3 високоговорителя, които ежедневно, по няколко пъти на ден огласят площад „Римски стадион”, квартал „Капана” и подножието на Стария град“, посочва общинският съветник.

Във връзка с това той отправи и следните въпроси:

1.Поради какви причини се отказва от общината издаването на разрешение за провеждането на инициативата „Хора за хората” в  Цар Симеоновата градина, особено за дни, в които там не са предвидени каквито и да е други мероприятия?

2.Какви са причините, поради които Община Пловдив желае да изведе тази инициатива извън ул. „Александър І”, площад „Централен” и Цар Симеоновата градина?

3.Считате ли, че има законово основание, община Пловдив да отказва разрешение на поискали такова, съгласно чл.4, ал.7. от Наредба за обществения ред, когато за поисканите от тях дата и час не съществуват други предвидени от общината инициативи?

4.Как бихте гарантирали приложението на чл.11, ал8, от Наредба за обществения ред, която очевадно се нарушава не от инициативата „Хора за хората в района на Цар Симеоновата градина?

5.Бихте ли подкрепили прецизиране на Наредба за обществения ред на община Пловдив относно използването на допълнителна озвучителна техника от религиозни институции на територията на ул. „Александър І”?

Пресцентър: ВМРО и НФСБ