Безброй музикални инструменти, някои от които напълно нестандартни, ще огласят сцената на Балабановата къща на 1 октомври. В този ден, от 18:30 ч., там ще бъде отбелязан Деня на музиката в рамките на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Там ще могат да се чуят маримби, барабани, чинели, гонг, маракаси, звънчета, но в същото време и кактуси, клонки, растения, салати. Цялата тази „менажерия” ще бъде предвождана от световноизвестната перкусионистка Татяна Колева, която пристига направо от Амстердам, броени часове след свой концерт в Концертгебау. Заедно с нея в концерта ще вземат участие членове на талантливия ансамбъл „Престо” от НУМТИ „Добрин Петков”- Пловдив (Лауреати на 1 награда в Младша възрастова група от Втори Международен конкурс за камерна музика „Пловдив), бивши възпитаници на НУМТИ, както и участници в ръководения от Татяна Колева ансамбъл Youth Percussion Pool (носител на наградата „Музикант на годината” на предаването Allegro vivace).

Билетите за концерта се разпространяват в мрежата на Ивентим.бг, в Билетен център пред Общината, в „Мюзик център” – ул. „Отец Паисий” 3 и на място преди концерта.

Татяна Колева, определяна като виртуоз, гъвкав и иновативен изпълнител на маримба и ударни инструменти, е осъществила премиерите на над 90 творби, създадени специално за нейните солови и ансамблови проекти. Понастоящем перкусионистката съчетава интензивната си концертна дейност в цял свят с преподаване в престижната Консерватория Prince Claus/Hanze University, Groningen в Холандия.

Тя е основател и артистичен директор на спечелилата множество награди формация "Youth Percussion Pool" – платформа за образование и реализация на сцена на млади професионалисти, и на новия фестивал "Амстердам маримба уикенд".

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg