Любомир Данчев е обществено опасен, като прокуратурата, въпреки общественото мнение, не може да си позволи да го държи на свобода, заяви окръжният прокурор Румен Попов. Той заяви, че при официалните разпити на обвинения клошар, той не отрича  съпричастност за палежа на тютюневите складове.  До думите на прокурора през годините е имало още три пожара в склада, който е помещавал известният като Любчо вехтошар.   Първият от тях е през 2000-та година, след това през 2008, а последният е бил през 2015 година. Това е станало ясно от свидетелските му показания.   За предполагаемия пожар  през 2015-а година тепърва ще се правят проверки. Причината е, че през това време  Любомир Данчев  е бил в затвора.  

Отново по свидетелски показания, както  и по данни на разследването, пожарът в неделя е тръгнал  именно от това жилище, по –точно от стаята обитавана от Данчев. По негови думи той е имал чувството, че нещо  лошо ще се случи.   В стаята му имало рогозки, дюшеци и свити цигари с хартия.

Окръжният прокурор заяви, че досега вехтошарят има 5 присъди, три от които за кражби и две за грабежи.  На 12 март тази година той е излязъл от затвора. В него той е бил наказван за носене на нож.  По свидетелски показания той често е бранил територията си с нож.  Любчо страдал и от лека форма на олигофрения, която обаче не го освобождава от наказателна отговорност.

„Това лице е обществено опасно.  По време на разследването бе открит приготвен сак с дрехи и местоположение на ново жилище в изоставена сграда.  Не може да си затворим очите за фактите и доказателствата, които сме събрали.Стоя зад действията си и тези на колегите, както и отговорността, която нося.”, заяви Румен Попов.

Преди него гл. прокурор заяви, че обвинението срещу Любомир Данчев за палеж не изключва и други основни версии, както и разследване не само за криминалното деяние, както и за евентуални негови поръчители.

TrafficNews.bg