"Версията "Клошар" е основната, но далеч не е единствената. Полиция и прокуратура работи по още няколко версии за запалването на тютюневите складове, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който в момента дава пресконференция в Пловдив. Така той отговори на общественото недоверие към ареста на клошаря Любомир Данчев, който е заподозрян за запалването на сградите. В събота при огромен пожар в центъра на Пловдив изгоряха четири тютюневи склада, три от които бяха паметници на културата. 

"Трябва да се търси евентуалният инвестиционен интерес, който стои зад този пожар. Защото има тежки и рестриктивни процедури за опазване на културното наследство. Когато обаче  са останали само голи стени, падат доста задръжки, и строителните намерения на собствениците се реализират доста по-лесно", коментира Цацаров. Той заяви, че разследването ще върви по две линии. Първата ще е криминална - за самото възникване на пожара и замесените в палежа. Там се очаква пожаротехническата експертиза. За нея от Cофия, от ГД Пожарна безопасност пристига екип от специалисти. Ще се обърне специално внимание на факта за по-късното запалване на четвъртия склад, който е достатъчно отдалечен от другите три и трудно би се запалил от прехвърчащите искри. 

Втората линия на разследване ще е за инвестиционните намерения в района. По нея ще работят експерти от ДАНС и Икономическа полиция. "Далеч съм от мисълта, че италианският консул е истинският собственик на складовете. Полиция и следователи ще продължат да го разпитват, предстоят също така разпити на управителя на "Галакси Пропърти Груп", на кмета Иван Тотев, на главния архитект на Пловдив. Всички по реда си. Ще проверим кои административни бариери е премахнал пожарът. Разследването ще изиска всяка хартия, която е излязла от собствениците като искане, молба за застрояване, за промяна на ПУП", каза главният прокурор. 

По случая ще работи екипът от прокурори, които разследват събарянето на склада на "Одрин" 8.  Иззети са видоматериали, от граждани и медии. Започва пълен анализ на движението на собствеността от момента, в който са закупени, до момента на пожара. Установено е сътрудничество с Министерството на културата. Утре прокурор и следовател ще получат цялата документация на груповия паметник на Тютюнев град. 

Ще бъде проверено и по какъв начин пожарът в складовете ще рефлектира на бъдещото ни домакинство за Европейска столица на културата през 2019 година.

"Като човек роден и израснал в този град, аз не мога да приема по този начин да се унищожават културата и духът на Пловдив!", заяви Сотир Цацаров , преди да тръгне към Тютюневия град, за да види разрушенията с очите си. 

Вижте повече в следващото ВИДЕО:

 

Вижте пълния запис на брифинга на главния прокурор Сотир Цацаров, окръжния прокурор Румен Попов, главния секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, старши комисар Христо Разсолков, директор на ОД, които дават подробности около разследването за изгорелите тютюневи складове. 

TrafficNews.bg