Проект, който планира изграждането на огромен жилищен комплекс със SPA центъра в Тютюневия град, е търсил европейско финансиране разбра TrafficNews.bg. Той се намира на метри от опожарените сгради,върху бивши тютюневи складове, които са били на улица „Д-р Г.М. Димитров. Парцелът е с площ от няколко декара, като сградите върху него бяха съборени тихомълком преди няколко години. Те не са били индивидуални паметници на културата, а и няма информация да са влизали в ансамбъла от сгради, които влизат в защитената територия.

Кметът Иван Тотев заяви, че досега в Община Пловдив не е постъпвало каквото и да е инвестиционно намерение или заявка за строеж на мястото на възпламенените складове. Като изключим проекта на „Одрин 8“ ООД, която е собственик на полусъборения склад на въпросната улица, пространството около „Д-р Г.М. Димитров“, южно от близкото училище, е другото място, на което има инвестиционно намерение.

Проектът е сложен в сайта на регионалния фонд  за градско развитие Джесика, като е записан, че е  за изграждане на жилищен и обществен комплекс.

Според информацията във фонд Джесика  „Central Пловдив“, както е името на комплекса, ще се състои от шест сгради и SPA център, разположен в средата на комплекса. Включва магазини, ресторанти за бързо хранене, рехабилитационен център с плувен басейн, подземен паркинг с 200 паркоместа и други сектори на услугите, които трябва да се намират на партерния етаж на комплекса. В сайта е ясно е записано, че „много от складовете са исторически паметници, има определени изисквания за проектирането на сградите с цел запазване характера и духа на района. Стойността на проекта е 12 милиона лева, но все пак е уточнено, че на „етап на изпълнение”  преговорите са прекратени.

Вероятната причина за това са неуредици в собствеността на парцела. Освен местна инвестиционна група, чужденец от арабски произход е друг собственик на земята.

На мястото на бившите тютюневи складове на „Д-р Г.М. Димитров“ , в съседство с опожарения склад на "Галакси Пропъртни Груп", в момента зее огромна дупка с няколко метра саморасла растителност. Около мястото има масивна ограда, като липсва каквато и да е информационна табела с предстоящо или текущо строителство.

На метри от огромния парцел има полуразрушена сграда, а срещу нея е ансамбъла от сгради, които изгоря в съботния ден.

Ето как е трябва да изглежда комплексът според идейния проект:

Ето я сградата преди да бъде бутната 

А ето го мястото към днешна дата

Още новини ТУК

TrafficNews.bg