Лекарите на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив за пореден път спасиха човешки живот. Този път на новородено бебе. 

Момиченцето е родено в “Уни Хоспитал”, гр. Панагюрище. Няколко дни след раждането си детето е преведено в УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив, по искане на панагюрската болница, заради наличие на клинични и параклични данни за инфекция на новороденото, придобита от майката.

След приемането на Бориса инфекцията продължава да се манифестира с патологични изменения в някои от показателите, които са изследвани, както и с появила се неврологична симптоматика. Всички тези данни са основание за предприемане на активно лечение в интензивен сектор на неонатологичното отделение. Същото е проведено след като е предоставено информирано съгласие от майката на детето, г-жа Гергана Сапунджиева.

„Тук е моментът да се отбележи, че в Отделението по неонатология в УМБАЛ „Свети Георги” се лекуват новородени бебета от цяла Южна България с екстремно ниско тегло, с инфекции или други сериозни заболявания. Това налага режимът на посещенията и достъпът на трети лица да бъдат организирани така, че в най-голяма степен да бъде защитен интересът на децата: едновременно да е предоставена възможност за достъп на техните родители, но и да се предотврати внасянето на инфекции отвън и опасността да влязат в контакт с бактерии и вируси, които в техния случай могат да бъдат фатални. Поради тази причина в отделението е въведен график за достъп и предоставяне на информация на близки и роднини в определен часови диапазон от деня.

Всеки родител би се съгласил, че не е възможно лекарите да са ангажирани целодневно с достъпа на трети лица до интензивното звено, вместо да полагат грижи за новородени, които изискват 24-часова интензивна грижа. При неколкократните си посещения г-н Андрей Едрев се отнася неуважително, грубо, предизвикателно към персонала и се налага да бъде повикана охрана. Едрев често настоява за предимство пред други родители, които по същото време се нуждаят от информация за децата си.”, се посочва в позиция на лечебното заведение.

От там поясняват, че от седмица служителите на УМБАЛ „Свети Георги” са подложени на тормоз, агресия, обиди и клевети от г-н Андрей Едрев, баща на новородената Бориса Андрей Едрева, която е била пациент на лечебното заведение от 14.07.2016 г. до 19.07.2016 г. в Отделението по неонатология.

„Въпреки това тревожно обстоятелство, ръководството на болницата запази мълчание до този момент и не обяви тези факти публично, за да запази интересите на детето, неговата самоличност и здравната информация, която се отнася до него и неговата майка.”, казват още от лечебното заведение.

В нарушение на Конституцията на Република България, в която изрично има забрана хората да бъдат снимани или записвани без тяхното желание, Андрей Едрев прави записи на лекарите и медицинските сестри дори след изричната им молба да спре. В нарушение на Закона за закрила на детето и Конвенцията за правата на детето, Андрей Едрев прави снимки на други деца в кувьозите, като една от направените фотографии е публикувана в публично достъпна група в социална мрежа. Всичко това се случва въпреки предупрежденията на персонала и без съгласието на родителите на тези деца, за което ще бъде сезирана Държавна агенция за закрила на детето.

УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив заявява, че е напълно невярно твърдението за отказан достъп до медицинската документация на Бориса Едрева. Искането за получаване на копие от „История на заболяването” е получено късно вечерта в почивен ден, когато е обективно невъзможно да се осъществи незабавно. Още в първия работен ден е предаден пълен комплект от „История на заболяването” на Бориса Едрева, надлежно копиран и заверен. За болницата остава неясна причината, поради която искането за достъп до медицинска информация е адресирано и до МВР, и до Районна прокуратура, но може да се допусне, че това са дължи на непознаване на закона и търсене на скандал и сензация.

На 19.07.2016 г. след като бащата Андрей Едрев е подробно информиран за последните резултати от лечението на детето, включително за подобряването на патологично завишените стойности на Ц-реактивен протеин и други показатели, той решава, че дъщеря му трябва да бъде изписана. Въпреки разяснения риск от преждевременното прекратяване на лечението, Андрей Едрев напуска болницата с дъщеря си, като се подписва в „История на заболяването”.

Служителите в болницата изказват искрената си обида и възмущението от неверните и непочтени твърденията на Андрей Едрев, че детето му било на „косъм от смъртта заради лекарска грешка”.

Детето е прието с доказана инфекция, като са налице достатъчно писмени данни, които обосновават необходимостта от извършване не лечението, без което заболяването на новороденото би прогресирало изключително бързо. Доказателство за адекватността на проведеното лечение е и фактът, че след започването му, посочените патологично завишени стойности се нормализират, а неврологичната симптоматика изчезва.

Във връзка с оплакванията на г-н Андрей Едрев съобщаваме, че към момента е извършена проверка на РЗОК-Пловдив, която не установява никакви пропуски в лечението на Бориса Едрева или нарушаване на нейните права като пациент или тези на родителите й. УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив, сама е сезирала Изпълнителна агенция “Медицински одит” за извършване на проверка по случая.

Болницата категорично не приема лошите квалификации на г-н Андрей Едрев, насочени към проф. Мая Кръстева, които не желаем да повтаряме. Проф. Кръстева е уважаван специалист, отдаден на работата си, спасил не един и два човешки живота и направил щастливи стотици родители. Обвиненията и грубите определения, използвани в публикацията, не са подкрепени с нито едно доказателство. За нас остава неясна причината, поради която Андрей Едрев напада агресивно целият персонал на отделението по неонатология, което е положило необходимото старание и усилия, за да спаси новородената му дъщеря.

Във връзка с поведението на г-н Адрей Едрев, което е записано на охранителните камери в лечебното заведение и което е демонстрирано пред голям брой хора, лечебното заведение ще сезира прокуратурата. Отделни лекари също възнамеряват да заведат съдебни дела, в рамките на които г-н Андрей Едрев ще има възможност да докаже твърденията си.

Болницата възнамерява да сезира и Държавна агенция за закрила на детето, във връзка с публикуването на снимка на бебета в кувиози, които се лекуват в болницата, без съгласието на техните родители и въпреки забраната на персонала.

TrafficNews.bg