Време е за лятна почивка! Градусите се вдигнаха, отпуските започнаха и социалните мрежи вече приливат със снимки от морета и басейни. Как да му се работи на човек в този пек? Пречка е и мисълта, че ваканцията наближава… броиш дните, резервираш нощувки, събираш багажа и вече си представяш краката си, заровени в пясъка! Шума на морето, мириса на плажното масло, вкуса на ментата и спрайта и всички останали малки щрихи, които правят почивката ти идеална. Моята мечтана почивка е свързана с плажа, другото е просто нюанс. Лъскавите хотели, скромните квартири или спалните чували са просто място за дрямка, което е без значение. Важно е морето!

Та, представата за идеалната ваканция във всяка глава е различна. Едни искат да пият бира в палатка, а други “Moet” под шатрите на “Cacao”! Всеки луд с номера си, е казал народът, затова и родното Черноморие предлага за всекиго по нещо. Тъй като лъскавите курорти си имат достатъчно реклама и пияни англичани, ще ви запознаем и с къмпингите. Истината е, че и те не страдат от липса на туристи. Ходенето на палатка през последните години стана дори модерно. Някои от родните къмпинги са доста модернизирани и добре оборудвани.

Ето и нашите ТОП 10 палаткови лагери на БГ морето:


Плаж Корал - „Якото място”

Като подминете Китен посока Царево, след река Караагач има отбивка наляво и малко след нея ще стигнете до плаж Корал и къмпинг „Якото място”. В случай, че искате да се откъснете от цивилизацията там, ще ви е малко трудно, тъй като ще разполагате напълно свободно и с кабелна телевизия, и интернет. В зелената трева са предвидени няколко места за настаняване на палатки. Съществуват каравани за наемане, както и няколко обновени бунгала. Една каравана за двама души там ще ви излезе 40 лева.

Къмпинг "Космос" - Дуранкулак

По-малко цивилизация и удобства, но с повече дива природа може да откриете малко по на север. До Дуранкулашкото езеро се намира и къмпинг „Космос". Цената за двама души също е 40 лева за бунгало на вечер и 20 лева за палатка.

Къмпинг "Китен"

На южния плаж на Китен и устието на река Карагаач се намира и къмпинг "Китен". В къмпинга има магазин за хранителни стоки, различни заведения за хранене и кафе аперитиви на плажа. Освен бунгалата има и място за 70 места с възможност за подаване на вода и ток. Бунгало с две легла и тоалетна, но без топла вода ще ви излезе 24 лева.

Иракли

До къмпинг "Иракли" се намира един от най-красивите плажове по южното ни Черноморие. Плажната ивица с дължина от 3 км е разделена от река Вая, която се влива в морето, като оформя широк лиман. Като резултат се образуват два плажа -плаж „Иракли” северно от реката и плаж „Вая”, намиращ се южно по посока на нос Емине.

Плажовете са широки, чисти, и с девствен бял пясък. Централният плаж „Иракли” разполага с кафе и малък ресторант, с душове и питейна вода, с тоалетни, кабини за преобличане и чадъри, спасители, доктор и всички неоходими условия за спокойна почивка. Къмпингът разполага с около 30 места за кемпери/каравани и 30 места за палатки, уникален плаж, с 3 км плажна ивица и невероятна природа.

Арапя

Сгушен между борова и широколистна горичка само на 2.5 километра северно от Царево, се намира и къмпинг "Арапя". Цената за бунгало е 35 лева и е само на 200 метра от плажа!

Каваци – Созопол

Къмпинг "Каваците" е разположен на самия морски бряг, на 4 км южно от град Созопол. Той разполага с 200 места за палатки, 50 места за каравани и кемпери и 50 бунгала. Към къмпинга има хотелска част две звезди, в която има 50 стаи и сейфове за обществено ползване. Къмпинг "Кавацита" има нощем режим на допускане с денонощна охрана. Домашните любимци могат да пребивават безплатно, но е необходимо да бъдат под постоянния контрол на собствениците си.

Къмпинг "Силистар"

Къмпинг "Силистар" се намира на Южното Черноморие - между Синеморец и Резово. Разполага с 3 бунгалa, 6 каравани и място за каравани и палатки. Има изградени дървени пейки, маси, беседки, душ кабини и тоалетни. Генераторът, захранващ къмпинга с електричество, се пуска след 20.00 ч. и се спира в 24.00 ч. вечер.

Градина

Къмпинг “Градина” е разположен 30 км южно от град Бургас и само на 4 км от древния Созопол. Той е емблематично място за волна морска ваканция на поколения български и чуждестранни туристи. Своята популярност дължи на огромния пясъчен плаж, който се простира почти 3 км от с. Черноморец до къмпинг “Златна рибка”.

Смокиня

„Смокиня“ е къмпинг, намиращ се на 3,5 км южно от Созопол, между къмпингите „Каваци“ и „Веселие“. В момента е разделен практически на 2 къмпинга - „Смокиня“ и „Форт Нокс“. Известен е в миналото с нудисткия си плаж.

Непосредствено до къмпинга на юг се намира резерват "Пясъчната лилия", който е естествен ареал на едноименното цвете. Въпреки екологичното значение на къмпинга край него постоянно растат незаконни постройки, които реално застрашават защитения му статут.

Свети Георги 

На около 7 км по панорамния път от Балчик към Каварна, след разклона за Тузлата и малко преди с. Топола, завивайки вдясно (има табела за Бялата Лагуна), ще стигнете до къмпинг "Свети Георги" - широка поляна, която завършва на морския бряг. Едно подходящо място за вашата почивка на море през лятото е къмпинг Свети Георги. Тук заплащате 20 лева за палатка на нощ и си избирате място за къмпингуване. Тук-там по поляната има дървета, така че ако не са ви изпреварили други, можете да разпънете палатката си и на сянка. Има и чешма, от която тече минерална вода с температура 25-30 градуса, както и няколко елтабла, така че не забравяйте да си носите удължител, ако смятате да ползвате електричество (не се заплаща допълнително).

Насладете се на лятото! 

Топ 10: Уникални водопади само на час от Пловдив СНИМКИ

TrafficNews.bg