Арне Ваген – един от европейските топ класирани инвеститори, направи специален коментар на случващото се в Европейския съюз, след като англичаните гласуваха за излизане от него. Пред TrafficNews.bg норвежецът, който прави публични изказвания изключително рядко, се съгласи да направи прогноза за това какво се случва от тук нататък.
Ето и неговия коментар:

Brexit е голяма изненада за повечето наблюдатели. Можем да сме сигурни, че ЕС никога няма да бъде същият. Това е може би началото на края или катализатор за необходима промяна. Основната причина за гласуването е нарастващата група от хора, които се чувстват извън системата. Тази група е била оставена навън след Голямата финансова криза или още преди нея. Настроенията на масата се усещат от подкрепата за по-крайни политически възгледи (имиграция, протекционизъм, антибизнес и т.н. в цяла Европа. Същото явление наблюдаваме и в САЩ, визирам говореното на Тръмп и Сандърс.

Много е важно какви договорки ще направят лидерите на Европейския съюз. Сигурен съм, че следващите няколко месеца ще бъдат най-важните на ЕС от самото начало.", твърди топ инвеститорът Арне Ваген

На въпроса дали може да се очаква обезценяване на еврото и трябва ли да се притесняват хората, които имат спестявания в евро, топ инвеститорът отговори така:

"Това е друга тема на разговор, но първоначално се очаква еврото да отслаби позициите си на международните пазари. Ако кризата обаче стана парична, то тогава ще стане наистина сложно", коментира още Арне Ваген.

Arne Vaagen: Brexit is a BIG surprise for most observers and EU will never be the same. It is either the beginning of the end or catalyst for necessary change. The underlying reason for the vote is the increasing division between the have and have not. The latter group has been left out since the Great Financial Crisis (..or before). This is now being felt by support for more extreme political views (immigration, protectionism, anti-business, etc.) all over Europe (also in the US, i.e. Trump/Sanders). How the EU leadership deal with this in the next few months will be the most important for EU since inception.

Тази сутрин Великобритания гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%. 17 176 006 от подадените гласове са за излизане от ЕС, а 15 952 444 – за оставане.

Избирателната активност на референдума е била 72,1 на сто.

Лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж коментира, че премиерът Дейвид Камерън трябва "незабавно" да подаде оставка, ако Великобритания е гласувала за излизане от ЕС.

По думите на Фараж победата на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС от сега нататък е неизбежна.

Според него излизането на Великобритания от ЕС е стъпка "за доброто на цяла Европа". "Ние ще построим нова Европа като съюз на суверенни държави, които ще дружат, ще търгуват, ще си сътрудничат", заяви Найджъл Фараж. "Може да се каже, че 23 юни ще стане нашият нов ден на независимостта", посочи той.

Британският паунд се срина! Паника на световните борси

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел определи гласуването на британците за излизане от Европейския съюз като "лош ден за Европа", предаде Ройтерс. 

"По дяволите. Лош ден за Европа", писа Габриел, който е и министър на икономиката, рано тази сутрин в Туитър.

Жителите на Шотландия и Северна Ирландия са гласували убедително за оставане на Великобритания в ЕС на вчерашния референдум, сочат окончателните резултати от преброяването на всички избирателни райони в тези две отделни административни части на Обединеното кралство.

1,66 млн. шотландци са гласували за продължаване на европейската интеграция, а само 1 милион - против това.

В Северна Ирландия 440 хиляди избиратели са гласували за запазване на членството в ЕС, което е близо 56 на сто от подадените гласове. 349 хиляди са гласували за Брекзит.

Жителите на Уелс обаче са гласували за излизане на Великобритания от ЕС. За разрив с Брюксел са подадени 854,5 хиляди гласа, а за оставане в Евросъюза - 772,2 хиляди.

След излизането на окончателните резултати от гласуването на британците на референдума, премиерът на страната Дейвид Камерън подаде оставка. 

В изявление на "Даунинг стрийт" 10 по традиция Камерън се изправи пред журналистите и поздрави всички, които са участвали във вчерашния вот и специално тези, които са гласували за оставането на страната в Европейския съюз. 

"Горд съм, че съм премиер на тази страна от 6 години", заяви Камерън и отново изрази увереността си, че Великобритания е много по-силна в рамките на ЕС. 

Британците гласуваха! Великобритания напуска Европейския съюз

Но британският народ направи едно важно решение вчера и това е кралството да излезе от Общността. Страната се нуждае от ново ръководство", заяви още Камерън. Резултатите от гласуването не му дават правото да бъде капитан на нацията си, според думите на Камерън. За оставката си той увери, че решението не го е взел лекомислено.

Бунт и във Франция! Льо Пен иска референдум за напускане на ЕС

На този фон британската лира падна до най-ниското си равнище от 31 години.

Курсовете на еврото и долара спрямо йената също паднаха. Европейският съюз подготвя среща на върха следващата седмица заради вота на британците. 

Реално резултатът от референдума няма законно обвързващ характер. Той е чисто консултативен, но британският парламент е под тежък политически натиск да се съобрази с него. В случай че и депутатите подкрепят брекзита, Великобритания няма да напусне Евросъюза незабавно. Страната е член на общността вече 43 години. В Лисабонския договор от 2009 година за първи път беше въведена клауза за доброволно излизане от Съюза.

Тя предвижда 2 години подготвителен период, през който отношенията помежду им трябва да бъдат предоговорени.

Ако Лондон иска да остане част от общия пазар, може да се наложи да внася определена сума в бюджета на ЕС, и също така да продължи да спазва европейските разпоредби за стоките, ако Евросъюзът поиска това от нея.

Още новини гледайте в ЕМИСИЯТА от 24 юни:

Още новини ТУК

TrafficNews.bg