Американската компания „Епъл” (Apple) разработва нова защита за смартфоните си, „неуязвима” за американското правителство. Новината беше приета възторжено от повечето потребители. Създаването на новата защита е провокирано от решението на калифорнийския съд на 16 февруари 2016 г.

Съдът разпореди „Епъл“ да предостави на ФБР специална програма, която ще му позволи да получи достъп до информацията, съхранявана в айфона на Саид Фарук - терористът от Сан Бернардино, който на 2 декември миналата година участва в нападението срещу център за подпомагане на инвалиди.

В отговор на решението на съда, изпълнителният директор на технологичния гигант Тим Кук заяви, че ще оспори искането на ФБР, съобщава БГНЕС. Той добави, че „Епъл” е предоставила на компетентните органи всички данни, които са важни за разследването на терористичен акт.

В подкрепа на „Епъл“ се обяви и основателят на социалната мрежа „Фейсбук“ (Facebook) Марк Зукърбърг. Макар съдебната сага да не е завършила, за да предпази клиентите си, „Епъл“ иска да попречи на властите да проникват в устройствата, дори и ако правителството спечели съдебния спор и получи достъп до айфона на Фарук. Шефът на "Епъл" обясни, че кодът за достъп до телефона на терориста би дал възможност за достъп до всички устройства.

Кодирането на данни на устройствата на „Епъл“ е стандартна практика и много от тях са защитени с парола. Ако тя се набере много пъти погрешно, цялата информация се унищожава.

Още новини четете ТУК

TNS.bg