Чували ли сте за град Клуж Напока в румънската област Трансилвания? От броени дни това населено място в северната ни съседка става все по-популярно навсякъде в Европа. Причината – това е първият град в света с безплатен превоз в градския транспорт за всеки пътник, който чете книга в автобуса.

Гениалното предложение е на любителя на книгите и местен активист Виктор Мирон. Това е втората подобна акция в родния му град. По време и на тази, както и на миналогодишната кампания в рамките на няколко дни всички жители на Клуж Напока с книга в ръка се придвижвали с градските превозни средства и то без да платят таксата за ползването на автобус в рамките на града.

Как Виктор Мирон направил подобна акция възможна? Младият мъж подчертал пред общинската управа фактът, че интересът на хората към отстъпки и промоции във всеки един аспект на живота е доста голям. В тази връзка той направил предложение на общинския съвет всяка първа седмица на февруари, пътниците, четящи книги да се возят безплатно (периодът съвпада с Панаира на книгата в Клуж Напока). След като местният парламент приел концепцията на Виктор Мирон, още в първия ден от ежегодния книжен форум над хиляда и двеста души се възползвали от услугата и прелиствали любимите си романи и разкази с вълнение като с половин око следели да не пропуснат спирката си.

Това не е първата подобна инициатива на Виктор Мирон. Той е предлагал и няколко подобни инициативи, с които да бъде стимулирано четенето. Една от кампаниите е проектът „BookFace“. Той предвижда всеки, който е поставил книга за профилна снимка в своя Фейсбук профил, да получава прилични отстъпки във всички книжарници в града. Данните от представително проучване в Румъния показва, че всеки пети млад гражданин на северната ни съседка не чете, а един от пет е прочел едва една книга годишно.

Още новини ТУК

TNS.bg