Жителите на пловдивското село Черноземен се събраха на протест тази вечер. Те недоволстват срещу новоизбрания кмет на селото Тоня Христозова на първи тур миналата неделя и твърдят, че изборни туристи са решили кой да бъде кмет.

Десетки хора блокираха главния път за Карлово, който минава през селото. Протестиращите скандират "мафия", "долу кметицата" и "оставка" и настояват за  касиране на местния вот, тъй като 19 гласа делят победителката Тоня Христозова от другата кандидатка – Мария Цънцарова. Имат и подписка, отделно са внесли сигнал в прокуратурата, за спешна проверка на изборните резултати. Част от жителите на селото разказват, че само за последния месец над 70 са изборните туристи в Черноземен.

Христозова, която управлява Черноземен вече два мандата, спечели трети с подкрепа от 53 % от населението. Жители на селото обаче са категорични, че това е станало с участието на външни хора, които са регистрирани през месец април, за да подкрепят кметицата. Така само за няколко дни селото е нараснало със 78 души. Христозова от своя страна не вижда основание за касиране на вота, тъй като в деня на изборите имало висока избирателна активност. Тя е известна сред местните като върла метълка и футболен запалянко.


Още за протеста може да видите ТУК

TrafficNews.bg