Поетът и драматург Петър Анастасов е предложен от Управителния съвет на Дружество на писателите под тепетата за Почетен гражданин на Пловдив. Предложението е входирано днес в деловодството на Общинския съвет от председателя на Сдружението Антон Баев след единодушно гласуване на Управителния съвет. Освен за неоспоримите му заслуги и приноса му в културния живот на града предложението е и във връзка със 75-годишнината на твореца.

Анастасов бе избран и за Почетен председател на Дружество на писателите - Пловдив.

Петър Анастасов е роден е на 27 октомври 1942 г. в пловдивското село Марково. Завършва прогимназията в родното си село, а след това руска гимназия в София. След това учи българска филология в Софийския университет. Известен период от време е главен редактор на в. „Комсомолска искра" и дългогодишен директор на издателство „Христо Г. Данов" в най-силните времена на бившето държавно издателство. Освен това е главен редактор на издателство „Христо Ботев" и директор на издателство „Български писател".

Пише пиеси като „Обещай ми светло минало", „От сняг помилвана душа", „Голям колкото малка ябълка", „Четирите посоки на света", „Църква за вълци" и „Живите от мъртвата махала".

По негов сценарий е заснет филма "Църква за вълци", както и телевизионните новели „Малка промяна в звездите", „Командировка за спомен", „Оттатък ставаш невидим".

НАГРАДИ

Награда за поезия на Съюза на българските писатели за стихосбирката „Както те обичам",
Националната наградата за поезия „Пеньо Пенев" (1986),
Наградата „Пловдив" за цялостно творчество,
„Орфеев венец" за поезия на Литературните празници „Пловдив чете" (2010)

КНИГИ

„Зимна нежност",
„Тройно огледало",
„Площад на хълма",
„Както те обичам",
„Единствено безсмъртие любов",
„40 стихотворения",
„Този черен бял свят",
„Хубава и проклета си".
"Избрано" в 2 тома

Петър Анастасов е автор и на текста за Химна на Пловдив.