Днес почитаме паметта на мъченик Юлиан Тарсийски. Той е роден в Киликия – област в Мала Азия и е живял в град Тарс. Майка му е била ревностна християнка и възпитала своя единствен син да обича Господ и Неговия закон.

Император Диоклетиан влиза в световната история като безпощаден гонител на християните. По негова заповед са били избити безброй вярващи, които отказвали да се поклонят на идолите. Едни от най-известните имена на мъченици са именно от епохата на Диоклетиан. Сред тях е и самият Свети мъченик Юлиан. В продължение на една година младият мъж бил подлаган на всевъзможни изтезания и извращения, а накрая бил екзекутиран.

Всяко едно от мъченията Юлиан приел с вяра и достойнство, стискал зъби, но никога не се отрекъл от Христа. Тялото на мъченика Юлиан било изхвърлено в морето. След като научила за трагедията, сполетяла нейния син, майката на Свети мъченик Юлиан също се съгласила да приеме мъченическа смърт. След като тялото на Юлиан било изхвърлено на брега, благочестива и вярваща вдовица го прибрала и го занесла в Александрия. Там погребала плътта на мъченика с християнски почести. Св. Йоан Златоуст говори за Свети мъченик Юлиан, наречен Тарсийски в своите беседи.

Днес имен ден празнуват мъжете, които носят името Юли, Юлиан, Юлиян. Празникът е различен от този на 16 юли, когато почитаме паметта на Света мъченица Юлия девица. Освен дамите с имената Юлия, Юлка, Юлина, Юлиана, също празнуват и мъжете Юлиан, Юлиян.