Арменските майстори-готвачи спечелиха анкетата на пловдивчани за най-вкусна кулинарна вечер на първия Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ в Пловдив, пише PlovdivTime.bg. На фестивала на различни места под тепетата бяха представени националните ястия на турци, арменци, евреи, италианци и руснаци.  В съботната вечер арменците в Капана почерпиха гостите с 1500 бели сладки, 800 медени тортички,200 банички с месо, 150 сандвича с пилешка салата и им подариха брошури с арменски рецепти.

Тържеството, организирано от Арменския културен център и Малката библиотека, събра 105 точки.  Руската вечер получи 80 гласа, италианската - 63, турската -  49 и еврейската -  45.
С 55 гласа гастрономите са оценили най-високо руските пелмени на готвачката  Люба Демирева, която получи специален подарък .

Следващи в класацията за деликатеси са арменски ануш абур - 44, баница с месо и патладжан - 35 точки за евреите, 25 точки за италианските аранчини и 19 гласа за одринския джигер. 
„Въпреки точкуването и подредбата на предпочитанията на ценителите н а етно храната, за нас всички сме победители в едно голямо състезание, в което се борихме за място в културния календар на града Европейска столица на културата през 2019“, заявиха организаторите на „Етно кухня на колела“. 

На изискан коктейл, сред приятели и партньори, фондация „ЗАЕДНО“ закри първият по рода си фестивал, който се осъществи със съдействието на фондация „Пловдив 2019“ и финансовата подкрепа на община Пловдив. През последните пет дни, пловдивчани и гостите на града имаха възможността да вкусят различни традиционни за етносите ястия, като заедно с това гласуваха със специални анкети за най-харесвано блюдо.

„Доказахме, че заедно можем да се върнем назад в романтичния Пловдив с аромати на джигер и хоровадз, вкусна лазаня до древния пастел с месо и патладжан, руски пелмени и какво ли още не. Заедно с усмивка, близки и толкова различни, обединени от идеята за мир и толерантност в многоликия Пловдив, допълват от фондация „Заедно“. Те благодариха на председателката на сдружението Лалка Златанова за енергията и любовта, която раздава.