Изложбата "Където текстът се превръща в образ [Геофилософия]" на известната съвременна израелска художничка Дорит Фелдман представя поредица от 15 творби (включително нови, свързани с конкретни места в България), а също така и една видео инсталация - "Думите на земята". Всички те са създадени през последните няколко години, като четирите нови фотографии са от 2017 г.

Творбите са свързани с т.нар. "геофилософия" (заглавието на самостоятелната изложба на Дорит Фелдман, представена през 2015-2016 г. в Музея на Израел в Йерусалим). Понятието "геофилософия", което съчетава в себе си територията като географско място и нейното осмисляне, е въведено през 90-те години на миналия век от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари в книгата им "Що е философия?".

Изложбата представя "рефлективно-концептуални основи", съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, взети от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания.

Фелдман се занимава с връзките между история и пейзаж, като създава философски, концептуални и метафорични гледни точки по един уникален и адекватен начин. Например, фотографията "ФилаДелфийският пъп" от 2015 г. се основава на философския въпрос: "В какъв смисъл, питаме, Гърция е философска територия или философска земя?" Митологичният "пъп на света" в Делфи е изобразен като "пъп" в центъра на фотографията чрез центростремително спираловидно движение на шистови фрагменти, заснети в близост до мястото. Пъпът е източникът на сила и жизненост, които се предават от майката на плода, но също така той е изворът и люлката на класическото културно наследство.

Друга творба, "Огледалото на времето" от 2015 г., изобразява портрет на авторката, заснет в историческия архив на Класическа Гърция в библиотеката в Милиес, и поетичен текст от писателя Йорам Мелцер, написан като диалог с образите и цитиран като част от фотографията. На фона на лазурносиньото Мъртво море "огледалото на времето" се разтваря и отразява света като безспирно разлистване на исторически атлас.

Разказвателността на "автопортрета", отскоро съчетана с темата за "мястото" във фотографиите "Огледалото на времето", "Отпечатъци - поглед към вътрешността", "Потапяне в дълбините на сянката" и "Психис акос - Изцеление на душата", акцентира върху неспирния низ от образи и сюжети, които са обработени естетически във фотографиите и изплуват като сенки-импресии-отпечатъци-знаци-следи-производни-отражения в една композиция, формулирана като лаконичен символичен отпечатък.

В основата на творбите на Фелдман стои и "ризоматичната" философия. Теорията за ризомата се води от принципа, че реалността е като коренова система или мрежа, изградена от поредици взаимосвързани обекти, които се пресичат във възли или плата. Разнообразието от комбинации създава още по-сложна мрежа, в която се извършват метаморфози. "Ризома е книгата, която свързва света, но също така и светът, който размножава книгата, разказваща за света. Тя е и инструментът, с който светът може да се преобрази в книга."

Фелдман казва: "В тази поредица от фотографии представям обърнатото огледално изображение като процес. Вдъхновена от философски текстове, чрез творчески диалог със съвременни поети и писатели, създавам фотографски творби, в които "повърхността" и уловените образи са в хармония с морфологията на израелския пейзаж и други древни места, същевременно визирайки археорогическата стратификация на историческите пластове. Фотографските композиции създават визуален разказ, едновременно конкретен и метафоричен. Много от изобразените географски обекти представят подредени геометрични пространства, които наподобяват текст, написан на земята. Така например, творбата "Геофилософия - където текстът се превръща в образ" акцентира върху непрекъснатите линии около хребетите, наподобяващи редове от знаци, породени от земята - като доказателство за територията във времето."

Дорит Фелдман несъмнено е концептуален артист, чиито творби носят преди всичко естетическо преживяване. Тя улавя уникалността на родината си Израел, но същевременно нейният артистичен поглед съответства на глобалните концептуални и визуални идеи.