Наближава крайният срок за участие в Националния литературен конкурс за стихотворение на тема „Непрощаване с Христо  Ботев” - 20 май 2017 г., припомнят от пловдивското читалище „Възраждане 1983” – организатор на събитието. Поетичната надпревара, вдъхновена и посветена на Ботев, се провежда за втори път и е под егидата на кмета на Район „Централен“ община Пловдив Георги Стаменов.

Регламентът на конкурса предвижда две възрастови групи – до 14 години и от 15 до 19 години, и по три награди за всяка от тях. Автори от цялата страна, както и българи, живеещи в чужбина, могат да участват в конкурса,  като изпратят творбите си (до три непубликувани стихотворения) на адреса на читалището: Пловдив 4000, ул. „Стоян Чалъков” № 1. Могат да използват и електронната поща: chitaliste_vazrazdane@abv.bg.

Председателствано от поета Иван Странджев жури ще излъчи призьорите. Имената им ще бъдат обявени на 29 май 2017 г. на фейсбук страницата на Народно читалище „Възраждане 1983” – Пловдив, и на сайта на район „Централен” – Община Пловдив. Тържествената церемония по награждаването на отличилите се в Националния конкурс „Непрощаване с Христо Ботев“ ще се състои на 2 юни 2017 г. от 18.00 часа в зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив.

В първото издание на „Непрощаване с Христо Ботев“ се конкурираха 56 творби на млади автори от София, Пловдив, Стара Загора, Търговище, Благоевград, Свищов, Силистра, Разград, Елхово, Троян.