Кампанията „Книги за смет” ще стартира в Пловдив на 23 април. Целта й е да привлече младите хора и децата да събират битовите си отпадъци разделно, за да помогне намаляването на обемите отпадъци. Всеки желаещ може да занесе ненужните пластмасови отпадъци на площад „Стефан Стамболов“ (до детската въртележка) и да получи книга по избор от предварителната селекция на заглавия.

За да участвате, трябва да предадете 1кг пластмасови отпадъци, а в замяна ще получите книга по избор. Всеки, предал два или повече от два килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци, уточняват организаторите.

Кампанията е с екологична насоченост и за първи път ще се представи в десет града. Пътуващата изложба „Plastic Paradise” алармира за вредата от пластмасата върху животните. Тази година ще се прожектират „A Plastic Ocean”, работилница за деца „Супер –герои” с рециклирани материали и др.

Акцентът ще падне върху произведения, посветени на животните. В специфичен тираж ще бъдат издадени „Доктор Дулитъл”, „Белият зъб”, сборник „Приказки за животни”, „Червената Шапчица”, както и неиздавани до сега книги от български автори.  

За първи път кампанията „Книги за смет” ще предлага и книги в електронен вариант, за всеки килограм предадена пластмаса по време на събитието участниците могат да получат 2 електронни книги. Събраните отпадъци ще бъдат рециклирани, за да заживеят своя нов живот.