С реставрирани стенописи и икони посреща поклонници Бачковският манастир тази година за Великден. В основната църква върнати към оригиналния си вид са притворът и фреските и стенописите по северната и западната стени на храма. Недовършената част показва огромната разлика, а от тавана греят над 1400 златни елемента.

В основната църква е изложена чудотворната икона на Света Богородица, която също е обект на реставрация от няколко години. Състоянието на дървото е толкова лошо, че тя е затворена херметично в рамка от специално и рядко африканско дърво - ироко, твърдо и плътно, което не пропуска въздух, вода или дим.

Два века иконата е била скрита в планината и това се отразява на нейното състояние, от няколко години нейно копие е изваждано за литийните шествия. Но въпреки всичко тя е там, в храма и пред нея винаги има хора.

Интересен поглед към миналото дава музеят на Бачковския манастир, в него са изложени стари църковни потреби и утвар, облекла на духовници, икони.

Нумизматична сбирка от монети, събирани от поклонници през вековете, говори за древната история и за популярността на това свято място.

Бачковският манастир е забележителен и с наследството, оставено от най-големия майстор на четката от XIX век Захари Зограф. С един от неговите стенописи на стената на църквата "Св. Никола", която е във вътрешния двор на манастира, е свързан огромен за времето си скандал, разказва БГНЕС. В композицията "Страшният съд" той рисува грешниците - мъже и жени, слизащи в ада. Работата е там, че в тези групи той е изобразил пловдивските чорбаджии и техните "кокони".

От Бачковския манастир започват и първите опити на българската гражданска живопис. Там Захари Зограф се среща с двама френски художници - "майсторе французки зографе", които му откриват нов свят.

Водопадът, дал начало на българската гражданска живопис, и днес може да се види, а зелените пътеки в резервата Червената стена водят до чудни и прекрасни гледки. Тук в местността Клувията, разказва легендата, две овчарчета намират чудотворната икона, скрита в пещера в скалите и останала там два века, там им се е явила Света Богородица. По пътя натам има два параклиса, има и чинари, които разпростират клони в небето вече триста години.