Кючук Париж – култовият квартал на Пловдив, получи своята романизирана история.  Преди век и малко по поляните тук овчарите са пасели родопските стада. След Първата Световна война се заселват бежанци от Македония и Източна Тракия. Ярките личности сред първото поколение бежанци оживяват в книгата „Сказание за Кючук Париж”, излязла наскоро под перото на Лазар-Лазаров-Мастагарков. Редакторът на книгата доц. Владимир Янев представи своята теза по спора за произхода на името на бунтовния квартал на европейската столица на културата.

„Някои казват, че кварталът носи името „Кючук Париж”, защото е бил революционнен, други  че там е имало кръчма със същото име. Моята версия е, че това е заемка, и то гениална заемка, от Букурещ – Малкия Париж. Никое от другите имена на квартала не се е задържало във времето – нито Малък Париж, нито пък „Надежда” и „Въстаник”.

Не се е задържало, защото пловдивчанинът цени гениалните находки. От една страна имаме турската дума „кючук” – малък, напомнящ на ориента; от друга - Париж, блестящият, западът. Съчетанието води до оксиморон – умна глупост. Ето защо този оксиморон е проява на неизтощимия пловдивски дух, свързан с хумора, със сатирата, с осмиването и с търсенето винаги на нещо по-различно и по-интересно”, отбеляза литераторът.

В „Сказание за Кючук Париж” се разказва за голямата бедност и големите страдания на обикновените хора. „Това е книга написана от човек с неизтощимо любопитство към живота на всеки един човек. Написана от истински хуманист, който може да говори и с професор Хаджиев и с най-пропадналия бедняк, и има око за цялата калейдоскопичност на живота”, допълни доц. Янев.

Бохемските истории на колоритните образи на Кючука не дават представа за интелектуалния пласт на квартала.  „Тук от съвсем ниското и примитивното израства една нова духовност – неслучайно това е кварталът, дал на Пловдив толкова професори, както и популярен с вечните си революционни настроения.

Писателят Лазар Лазаров-Мастагарков е потомък на македонски бежанци от Ениджевардарско. Роден е през 1933 г. в Пловдив. Завършва с отличие Софийския университет „Климент Охридски“, той е легендарен учител по философия в ЕСПУ „Васил Коларов” и във Вечерната гимназия в Пловдив. Автор е на приносното научно изследване „Българи – етноним и произход”, на няколко романа, на прелестната книжица за Бачо Анго – паметна личност сред македонските изселници.

„За старите Македония беше „златна”, за по-младите поколения – спомен, за следващите поколения – само история, а за сегашните – нито едното, нито другото, нито третото”, обобщава авторът.

Той обстойно и с хуманистичен хумор представя характерни проявления на трудовите хора – млекари, дюкянджии, хлебари, занаятчии от различни браншове, строители, каруцари, кръчмари, тютюноработници.

„Независимо дали читателят има честта да бъде жител на Кючук Париж или нещастието да живее в други райони,  книгата има много голяма стойност”, заключи доц. Владимир Янев. 

Петър Мастагарков (вдясно) и доц. Владимир Янев представиха „Сказание за Кючук Париж”