„Класика за Великден” е името на концерта, който ще бъде подарък за всички пловдивчани на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. На Велики Понеделник, едно от емблематичните места в Пловдив, ще се превърне в голяма сцена, на която ще излязат няколко поколения музиканти.  Под диригентската палка на маестро Диан Чобанов ще свирят малките виртуози от НУМТИ „Добрин Петков”, изявени възпитаници на Академията за музикално и танцово изкуство, а също и музиканти и солисти  на Държавна опера - Пловдив. Събитието на открито ще позволи на повече деца - млади и пораснали - да се насладят на музика, различна от тази, която ни заобикаля в ежедневието.

В програмата са включени известни музикални произведения на Моцарт, Вивалди и Хайдн, вдъхновени от пролетта. Концертът ще продължи два часа, и освен чисто естетическата наслада, той ще  образова по-младата публика, тъй като преди всяка от пиесите, водещият  ще разказва интересни истории от живота на  композитора и произведението.

„Идеята  тръгна от Юлий Славов, който на представянето на своята книга сподели, че мечтата му е в Пловдив да има истински великденски класически концерт.  Всички участници – и Музикалното училище, и Академията, и Операта и Община Пловдив се отзоваха веднага и прегърнаха идеята. Искрено се надявам да успеем да го превърнем в традиция”, коментира координаторът Иван Фратев, който е организатор на събитието, което ще бъде подарък за пловдивчани. За да избягат от обичайната строгост, съпътстваща концертите с класическа музика, музикантите няма да излязат на сцената с обичайните черни костюми и официални рокли, а ще бъдат облечени в пъстри одежди, в унисон с Великденското настроение на присъстващите.

 Инициаторите на събитието се надяват  да възродят интереса на все  повече и повече пловдивчани  към музиката на живо, да се разшири  кръга от хора, посещаващи музикалните представления в града, както и да се привлекат нови съмишленици  към идеята за построяването на Дом за Пловдивската опера.

Началото на концерта е 16.30 часа и разбира се, всички, които ще дойдат специално, могат да носят със себе си великденски яйца, като спазвайки традицията  се чукнат с тях за здраве!