През декември Министерството на културата (МК) тихомълком е подписало смъртната присъда на изгорелия тютюнев склад на улица „Г.М.Димитров“ в Пловдив. Това става ясно от документи, които днес показа зам. председателят на Камарата на  архитектите Петкана Бакалова.  

На 9 декември 2016 г. заместник-министърът на културата Бони Петрунова издава съгласувателно становище по „Проект за временно укрепване на запазените структури на тютюнев склад“. Вътре в документа с подвеждащото заглавие обаче се посочва: „Заключението е че поради констатираното тежко състояние на запазените части от първите два етажа, отчитайки състоянието на характеристиките на фасадните зидове и предвид неприключилата процедура по идентифицирането му, предложението за демонтаж на останките е обосновано и допустимо“. „Демонтаж на езика на архитектите означава премахване и разрушаване“, поясни арх. Бакалова, която е зам.-председател на Камарата на архитектите в България. 

На база на министерското становище собствениците на склада, който е част от архитектурния ансамбъл „Тютюневия град“, внасят искане до общината за премахването на сградата. Искането на „Галакси инвестмънт груп“ ООД е предявено на 23 януари т.г.

„Чест прави на община Пловдив, че потресена от проекта, изпраща запитване до Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) с искане еднозначно да бъдат уведомени за следното - разрешава ли се цялостното премахване на горецитирания склад преди съгласуване на последващата документация“, продължи разказа си арх. Бакалова. Зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски, който е автор на писмото, пита също дали е приключила процедурата по определяне на статута на зданието, което е част от колективен паметник на културата.

Отговорът на директора на НИНКН арх. Даниела Джуркова от 17 февруари е еднозначен. „Във връзка с констатираните „значителни конструктивни дефекти и спрямо установеното състояние на конструкцията“, както и обосновка „предложението за демонтаж на останките“ и „реконструкция на уличните фасади с цел съхраняване и обогатяване на историческата субстанция на квартала“, се позволява демонтаж на същите“, пише в писмото.  

Арх. Джуркова посочва, че не е приключила процедурата по определяне на статута на тютюневия склад. Интересното е, че нейното писмо е пуснато в момент, в който вече действа служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Заради скандала Иванов и Бакалова поискаха цялото ръководство на Националния институт за недвижимо културно наследство да подаде оставка. 

Миналата година бе фатална за пет от складовете на емблематичния Тютюнев град под тепетата. През март наполовина бе разрушена сградата на ул. „Одрин“ 8. Жива верига и граждански протести спряха пълното събаряне на склада, а впоследствие се оказа, че собствениците са успели да задвижат процедурата благодарение на фалшифицирани документи. През август пък изгоряха други четири склада при съмнителни обстоятелства. За палежа бе обвинен живеещия в една от постройките 44-годишен бездомник Любомир Данчев. Сред тях са и двете сгради на Кудоглу и въпросният склад на ул. „Г.М. Димитров“, около който се разгаря настоящият скандал.  

Съгласувателно становище на Министерство на културата от 9 декември 2016 г. 


 

Питане до МК от зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски от 2 февруари 2017 г. 


Отговор от директора на НИНКН арх. Даниела Джуркова от 17 февруари 2017 г. 

Тя е получила пълна подкрепа от министъра Рашко Младенов, а също и от президента Румен Радев, с когото също е провела среща. Министърът на културата още вчера издаде заповед,  която спира всички действия около склада. Пред сайта „Площад Славейков“ Рашко Младенов каза, че ислужителите на НИНКН, които са издали разрешение за събарянето на тютюневия склад на ул. „Г. М. Димитров“, „ще си понесат последствията“.

В момента виси на косъм съдбата и на друг от изгорелите през август складове - този на Кудоглу. Кметът Тотев издаде заповед за аварийно укрепване на сградата, но собствениците обжалват неговата заповед. Делото ще се гледа на 4 април в Административния съд в Пловдив.