11-годишната художничка от Пловдив Венета Павлова ще открие самостоятелна изложба в испанския град Малага. Тя се осъществява по покана на Асоциация „Малага-България 2010”. Експозицията ще бъде открита на 20 май в Първото Българско неделно училище „Родина“ в испанския град.  С проявата тържествено ще бъде отбелязан денят на светите братя Кирил и Методий и празник на славянската писменост. В областта Коста дел сол живеят хиляди българи, които са се организирали в сдружения и училища, и ревниво пазят традициите.

Петокласничката от Основно училище „Райна Княгиня“ вече има зад гърба си редица награди от конкурси за детски рисунки. Публиката в Малага също е запозната с творчеството на Венета. Миналата година тя спечели конкурса на училището за детски рисунки „ Моят любим герой от българска приказка“.

Нейна картина попадна и в поетичната книжка на испанския поет Рафаел Гарсия Конде. Авторът обяви конкурс за илюстрации към неговите стихове и една от пеперудените картини на Венета спечели възхищението му.

Пловдивската художничка е приготвила изненади за децата на българите, живеещи в Малага. Тя ще пресъздаде родни забележителности като – изгледи от Пловдив, кукери, нестинари и розоберачки. Венета също така ще разкаже за участието си в нашумелия хайдушки екшън „Воевода“. Петокласничката подготвя специален тоалет за изложбата – автентичната народна носия, с която често участва в историческите възстановки на комитет „Родолюбие“ и  сдружение „Хайдути“.

 

 Рисунка по стих на поета Рафаел Гарсия Конде


Райна Княгиня