На 6 март имен ден празнуват всички, които носят името Красимир и Красимира, което означава "да краси света". Още когато кръщават децата си с тези хубави имена, родителите ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им.

Тези имена са събирателни на човешкия копнеж по спокоен и уютен живот, нещо толкова рядко срещано в днешния стресиращ век. На този ден е добре да си помислим дали достатъчно оценяваме красотата около нас, дали изобщо я забелязваме, дали я опазваме... дали сме съпричастни.

Определено е хубаво да има именни дни, в които да се сещаме, че все пак красотата е орисана да спаси света, а още по-хубаво е да има хора, които да го потвърждават с живота си, пише zajenata.bg. Честит имен ден на Красимир и Красимира – да украсявате живота ни!

 

Още когато кръщават децата си с тези хубави имена, родителите ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им.

Тези имена са събирателни на човешкия копнеж по спокоен и уютен живот, нещо толкова рядко срещано в днешния стресиращ век.

На този ден е добре да си помислим дали достатъчно оценяваме красотата около нас... дали изобщо я забелязваме... дали я опазваме... дали сме съпричастни...

С какво лично ние допринасяме за хармонията в семейството, за спокойствието в квартала, в който живеем, дори за глобалния мир. Такива простички въпроси, за които обикновено нямаме време дори да се сетим.

А какво му трябва на човек, за да бъде щастлив, една красива усмивка, един очарователен пейзаж... това да направиш деня на някого по-красив и по-спокоен.

Нека да посветим днешния ден на малките неща, които правят големия свят по-красив.

Определено е хубаво да има именни дни, в които да се сещаме, че все пак... красотата е орисана да спаси света, а още по-хубаво е да има хора, които да го потвърждават с живота си.

Честит имен ден на Красимир и Красимира – да украсявате живота ни!

Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/12-semeystvo/6089-6-mart--chestit-imen-den-na-krasimir-i-krasimira/

На този ден Православната църква чества деня на Св. 42 мчци в Амория (в малоазийската област Фригия). Преданието разказва че това са били храбри военачалници, които се пожертвали в името на християнската вярата през 840 г. в Амория.

В началото на IX век, градът бил непрекъснато нападан и обсаждан от арабски племена, които вече изповядвали исляма. Историята се запазила от времето на византийския император Теофил (829-842 г.).

Християните се защищавали мъжествено и врагът тъкмо се готвел да отстъпи, когато предател показал на мохамеданите уязвимата страна на крепостната градска стена, градът бил превзет и предаден на огън. По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство.

За възмездие победителят заповядал да бъдат затворени в тъмницата главните военачалници - те били 42 души. Църквата почита в този ден паметта на всички смели мъже, които се оказали и добри войници и верни служители на Христа.