Всички пловдивчани и гости на града ще могат да разгледат напълно безплатно експозицията на Музея на Възраждането в деня на националния ни празник – Трети март. Изложбените зали показват различни оръжия и реликви от Освободителната война, както и лични вещи на част от именитите пловдивски войни.

Възрожденската експозиция е подредена в къщата на Димитър Георгиади в Стария Пловдив.

Румяна Донева, уредник в Музея на Възраждането в Пловдив: "Ние чрез дарения сме се сдобили с много уникални експонати. Те са лични вещи. Войнишката раница на Георги Димитров-Комитата, на Константин Кесяков, който е полковник в Руската армия – негови също лични вещи като бинокъла му, сабята му, неговата казашка бурка, която е носил върху руската си униформа."

Много от експонатите като куфари и сандъци за снаряди са открити при разкопки край Пловдив, предаде БНТ. Освен че входът на музея ще е свободен, на Трети март посетителите ще могат да закупят и ценна литература с до 50% намаление.

"Това са различни книги, като може би трябва да се спомене за книгата за Общината. Тя ще бъде на цена 6 лева, досега е била 12. Това всъщност е историята на Пловдив", сподели Румяна Донева.

Интересен за туристите ще е и Справочникът на улиците и площадите в Пловдив, който ще се продава на празнична цена от 4 лева.