„Стигнахме до много добри решения по пътя на Пловдив за Европейска столица на културата. Първият транш от 6 милиона лева трябва да бъде предаден до края на месец март, за да продължи работата по план.“ Това заяви министърът на културата Рашко Младенов след среща, проведена днес в Община Пловдив с кмета Иван Тотев и директорите на културни институти. Основната тема на разговорите беше „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и в тази връзка бяха обсъдени проблемите и предизвикателствата, които стоят на дневен ред.

По думите на министър Младенов няма никаква причина тези 6 милиона лева да не бъдат преведени, защото са належащи за по-нататъчната работа.

„Тези средства са много важни за фондацията. Благодарен съм на министър Рашко Младенов, че само в рамките на тези няколко дни откакто заема поста вече за трети път прави целева, тематична среща за проекта „Пловдив 2019“. А участието на всички културни институции показа тази задружност и тази заедност, което е и нашият слоган“, каза кметът Иван Тотев.

Конкретно всеки един от ръководителите на музеите, театрите, галериите в града сподели какво е постигнато, от какво има нужда, какви са бъдещите планове, както и проектите, по които се работи в момента.

В момента фондацията одобрява второто набиране на проекти. В началото на април ще се подходи и към сключване на договори, след като станат ясни резултатите от кандидатстването. Така скоро време ще започнат и конкретни разговори с бенефициентите, за да може и те да планират своите дейности.

Въпреки че някои от темите ще бъдат дискутирани и решени от следващото правителство, министърът на културата уточни, че ще се опита за краткото време, с което разполага, да направи необходимото по реализиране на плана и да проведе разговори с министъра на финансите.