Как от електроинженерството се стига до писателското поприще? Изглежда, с много голяма любов към четенето. Такава е историята на 26-годишния Флориан Пекаж, възпитаник на пловдивския филиал на Технически университет – София, решил обаче да се отдаде на своя съвсем различна страст.

Разказ на Флориан получи почетно отличие на един от най-реномираните конкурси за фантастични разкази „Writers of the Future”. Международната надпревара е за творби на английски език, а разказът на Флориан „The Swelter” е отличен в изданието на конкурса за миналата година.

Флориан дори не планирал участието си в конкурса, нито пък таял някакви надежди. Разказва, че идеята за разказа нахвърлял, докато се занимавал с нещо по-мащабно – писането на роман. След това отделил време да разработи бележките си и да довърши разказа. Изпратил го без да очаква каквото и да е, знаейки, че се изправя срещу невероятна конкуренция от целия свят. Но ето, че журито харесало творбата му.

“Writers of the Future” е основан през 1985 г. от известния фантаст Л. Рон Хъбард. През годините конкурсът се превръща в една от най-престижните сцени за изява на писатели без професионално публикувана творба. Ежегодно конкурсът награждава трите най-добри текста измежду хилядите постъпили, а освен това отличава и някои от тези, които журито е сметнало за достойни подгласници на победителите. Сред отличените писатели през годините са имена като Стивън Бакстър, Карън Джой Фаулър, Ннеди Окорафор, Брус Холанд Роджърс, Патрик Ротфус и др.

Макар и електроинженер по образование, любовта на Флориан към писането не е случайна. Той е израснал в дом на полиграфисти и още от дете намира пътя към книгите. Жанровете фантастика и фентъзи бързо му стават любими. Творбите на Толкин, Кларк и Лем го впечатляват от най-ранна възраст, а по-късно открива най-голямата си тръпка – епичното фентъзи.

През 2009 г. завършва Математическа гимназия "Константин Величков" - Пазарджик, а през 2014 г. завършва специалност "Електроника" в Техническия университет - София.

Негови разкази са отличени в конкурси, организирани от списания “Дракус” и “Сборище на трубадури”. През 2015 г. е номиниран за Национална фантастична награда и участие в Еврокон в категориите "Най-добър популяризатор на жанровете фентъзи и научна фантастика" за изминалата година, а също така и за цялостен принос. През 2016 г. негов разказ става част от петата антология на Национален клуб за фентъзи и хорър "Цитадела".

Бъдещите му планове? Роман на английски език, който пише в момента. А на нас ни остава да му пожелаем само още много отличия!