Талантливи фотографи от горния курс на гимназията и студенти в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) наредиха изложба в културен център „Бялата къща“. Трима от тях са финалисти в конкурса „Път на младите“ - Александра Караджова от Пловдив, и двама варненски автори - Тихомир Куртев и Миряна Бачкова. „Техните фотографии жанрово и емоционално са различни. Единственото, което ги обединява, е фотографското око и личното желанието за оригиналност. Това са фотографии, които показват високо ниво на фотолюбителско присъствие“, заяви пред PlovdivTime.bg кураторът на изложбата доц. Никола Лаутлиев.

В другата зала на „Бялата къща“ пък са изложени снимките на студентите от АМТИИ - Виктория Каналева, Даниела Бакърджийска, Златина Георгиева, Мария Шишкова и Тодор Ненов. „Авторите са магистри по фотография - ние им възлагаме художествени задачи, които са по-съвременни като изражение. Модерната фотография е по-концептуални и лична.  В цикъла „Наратив“ те се опитват чрез снимки да разкажат истории“, допълни доц. Лаутлиев.

Изложбата е първата от инициативата на „Бялата къща“ да покаже творчеството на млади фотографи и художници. През следващите месеци ще бъдат представени още 25 финалисти от фотографския конкурс „Път на младите“, а през 2019 г., когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата, ще бъде направена голяма обща изложба, съобщи галеристката Десислава Самуилова.   

Фотографите дебютираха в галерията, разположена в сърцето на Стария град 


Златина Георгиева пред сниман от нея портрет


Александра Караджова обяснява как се снимат пейзажи


Даниела Бакърджийска представя своята история в кадри