Орден Св. Иван Рилски - първа степен и кръст връчи българският патриарх Неофит на пловдивския митрополит Николай за заслугите му за църквата и послучай 10 години от неговата интронизация. Това се случи в края на архиерейската света литургия, която бе отслужена в църквата Св. Марина в Пловдив.

Митрополит Николай е роден на 19 юли 1969 г. в София. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия в столицата. През 1990 г. е подстриган за монах във Враца от приснопаметния Врачанския митрополит Калиник. През 1993 г. е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Известно време служи като ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. На 29 юни 1993 г. е възведен в архимандритско достойнство и става протосингел на Софийската Света митрополия. През 2001 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски” и изпълнява функциите на викарий на Софийския митрополит Светейшия Български патриарх Максим. През 2007 г. година Знеполският епископ Николай е избран за Пловдивски митрополит с убедителна преднина, както при епархийския избор в град Пловдив, така и от членовете на Светия Синод на Българската православна църква.