Фотографска изложба на тема „15 юли – опитът за преврат“ бе открита днес в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Инициативата за експозицията, включваща общо 41 цветни фотоси, е на Генералното консулство на Република Турция в града под тепетата и неговия нов генерален консул г-н Хюсейин Ергани.

Преди събитието, открито лично от  Н.Пр. г-н Сюлейман Гьокче – извънреден и пълномощен посланик на Република Турция в София, с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от събитията на 15 юли.

„Има много уроци, които трябва да вземем от тези ужасяващи събития - каза посланик  Сюлейман Гьокче. – И ние не желаем това да се случи на никого повече, защото във всяка държава демокрацията живее не с оръжие, а със свобода на избора и личните права“. „ В 21-ви век демокрацията е религия и ценност, която определя живота ни. Тя не е национална, а глобална, затова фотоизложбата, отразяваща  събитията в Турция ще бъде показана и в чужбина,  като споделяне на голяма болка и голяма победа”, каза още посланикът. 

Новият генерален консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и вицеконсулът Волкан Танилдиз, който идва от департамента по култура в Анкара, се договориха за среща в следващите дни, на която да обсъдят конкретни идеи и детайли около предстоящото културно сътрудничество. Новият генерален консул на Турция очаква завръщането на кмета на Пловдив Иван Тотев от отпуск, за да се представи официално по повод встъпването си в длъжност.