С тържествено зарязване на лозницата в двора на Етнографския музей започна празникът Трифон Зарезан в Пловдив. По стара традиция върху корените на асмата беше посипана и пепел от домашното огнище за плодородие.

Присъстващите майстори и етнографи отправиха традиционни пожелания: „Както тече виното, тъй да тече гроздето“. „Догодина още повече плод да дадат лозята“. „Залите на Етнографския музей да са пълни с туристи. Лека работа и тежки пари“. „Да е добро виното - плътно и тежко. И да ни омайва, както ни омайва работата“. „Жените да са като виното - румени, червени и плодородни“. „Да даде Свети Трифон да даде голям берекет, както на виното, така и на плодовете“.

„Откакто свят светува и има обикновена лоза - има и вино. Винаги е имало и богове-закрилници на виното. В древността това са били  Дионис, Бакхус,а после и християнският светец свети Трифон. На този празник се полага символичното начало на новата стопанска година.

Мъжете отиват на полето, а жените остават у дома. Трезвен мъж не бива да остане. Защо? Защото няма да му роди нито нивата, нито лозата“, разказа директорът на Етнографския музей в Пловдив Ангел Янков.Той завърши речта си със сентенцията: „Пийте червено вино, за да сте здрави. А здравето е нужно, за да пиете ракия“.

Отец Петър отслужи водосвет за плодородие на лозниците. В музей бе открита и изложбата „Градус БГ“, която показва стари майсторлъци за правене на вино и ракия, отдавнашни лечебни рецепти с алкохолни питиета, карикатури, обичаи и прочие. Събралите се пловдивчани продължиха празника с разливане на винце, стрелба със старинни пищови, хоро и други разрешени от закона форми на веселие.