Италианският културен институт в България, в партньорство с Градската художествена галерия в Пловдив организират изложба на една от най-оригиналните фигури в съвременната италианска живопис - Анджела Окипинти. Тя е автор на повече от 90 самостоятелни изложби в частни и обществени галерии, както и в музеите в Европа, Северна, Южна Америка и Източна Азия.

Откриването е на 3 февруари 2017 г., петък, от 18 часа в Залите за временни експозиции на ГХГ на ул. „Княз Александър I“№15.
Изложбата „Светът на мита и духовността между минало и настояще“ включва абстрактна живопис и скулптурни произведения. Характерно за творчеството на Анджела Окипинти е съчетаването на история и мит, от които възникват въпроси за загадките, които ги характеризират. Една древна земя като България, богата на символи и съдбовно привличане както за западната култура, така и за източната от всички времена, не може да не докосне съзнанието на творец като Окипинти. „Поведението, отношението, усещанията на всеки човек, който живее на дадено място, несъзнателно изразяват обобщение на безброй истории, действия, мечти, поражения и победи от хилядолетия“, убедена е авторката. Митът се пресича със символизма и неизбежно се обогатява всеки ден и ние сме главните действащи лица в този хилядолетен процес.

По идея на Анджела Окипинти и на Италианския културен институт, изложбата е съпътствана от фотографски конкурс, в който могат да участват всички пълнолетни посетители на Градската галерия. Целта е публиката да бъде въвлечена в творчески процес, докато разглежда изложените художествени произведения.
Всеки посетител би могъл да размести елементи от скулптурите на Анджела Окипинти, след което да фотографира промяната така, че да създаде нова композиция между експонатите в Галерията. Фотографиите, които трябва да са не по-малки от 5МВ могат да се изпращат на e-mail: ghgpl1952@gmail.com до 28 февруари 2017 година.


Класираните на първите три места ще получат за награда ваучери за изучаване на италиански език с различни отстъпки, осигурени от Италианския културен институт.

Фотографския ни конкурс „Разкажи една различна история“

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА? - Всички пълнолетни посетители.
КАК ДА УЧАСТВАТЕ?
1. Посетете изложбата на Анджела Окипинти в Залите за временни изложби на Градската художествена галерия в Пловдив на ул. „Княз Александър I“№15 от 03 до 24 февруари 2017г.;
2. Подредете елементите на избраната от Вас скулптура по начин, с който да предложите нов прочит на предметите в експозицията;
3. Направете снимка не по-малка от 5 MB;
4. Обяснете в кратък текст (максимум 200 знака) смисъла на новата композиция;
5. Изпратете снимката и текста към нея по имейл на ghgpl1952@gmail.com

NB: За да може следващият участник да създаде своя собствена композиция, след като приключите, върнете скулптурата в оригиналния й вид, както е изобразена на снимката под нея!
Краен срок за изпращане на фотографиите: 28.02.2017г.
Победителите ще бъдат обявени във фейсбук профила и на интернет страницата на Галерията на 08.03.2017г.
НАГРАДИТЕ СА:
1-ва награда: 1 безплатен онлайн курс по италиански език
2-ра награда: 50% намаление от онлайн курс по италиански език
3-та награда: 30% намаление от онлайн курс по италиански език

Наградите се осигуряват от Италианския културен институт в София. Успех!