Над 700 изтъкнати специалисти, научни работници от всички сфери на социално-икономическия и политическия живот, за политици и общественици, за дейци в областта на образованието, културата и спорта, са включени в личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“. Книгата е  посветена на избирането на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019

Екипът на Академично издателство „Талант“ при ВУАРР е работил по изданието в продължение на 4 години. Акад. проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на ВУАРР, е издател и негов ръководител, проф. Радка Колева, един от водещите експерти в библиотекознанието, е редактор и консултант, а Радка Димитрова е съставител на книгата.

За създаването на личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани“ са осъществени стотици контакти с успели в попрището си пловдивчани, техни наследници, редица неправителствени организации, професионални съюзи, историци, писатели, използвани са общи и специални енциклопедии.

 „От чисто просветителска гледна точка – информационно, книгата запознава читателите с известни от миналото и от съвремието личности, но и с недотам известни граждани на света, свързани с Пловдив, които ние тук в България не знаем.“, коментира акад. проф. Димитров. По думите му в книгата са включени имената на пловдивчани, които са оставили диря в своята професия или в обществения живот. „Целта на изданието е тези именити личности, техните успехи, да въздействат на младите поколения, да ги активират, да ги накарат да повярват в себе си“, допълни ректорът. Тиражът на книгата е 1 500 бройки, 500 от тях са твърда корица.

Според съставителят на изданието - Радка Димитрова, голямата ценност на книгата е включването в нея на пловдивчани, реализирали се успешно по света. Огромен принос за това по думите й има проф. д-р Славик Табаков, главен медицински физик в Кралския колеж в Лондон и президент на Международната организация по медицинска физика. Включени са всички кметове на града, удостоените със званието „Почетен гражданин“. Енциклопедията ще излезе и на брайлова азбука. „Подготвя се аудио и електронен вариант“, добави още Димитрова.

Книгата „Изявени пловдивчани“ е подготвена по технологията на утвърдени образци, като изданията „Who`swho“ („Кой кой е“). „В частност това се отнася до начина на събиране и обработка на данните с помощта на специална покана за участие, със съответните изисквания към съдържанието и обема на информацията“, обясни експертът в библиотекознанието проф. Радка Колева. По думите й е представена наличната фактическа информация (без разказвателни, есеистични и емоционални отстъпления). Лицата, включени в справочника, са подредени азбучно по фамилните им имена.