„Най-добрите и красиви неща на света не могат да бъдат видяни, нито докоснати… те се усещат със сърцето… Но нашият албум „Летопис“ може да бъде видян, разгледан, докоснат… .“

С тази перефраза на популярната мисъл, театроведът Никола Вандов започна представянето на албума „70 години Държавен куклен театър Пловдив. Летопис 1947 -2016“. Това стана по време на днешната пресконференция в залата на общината.

„Изпитвах дълбок ужас от това, което трябва да направим“, разказа театроведа Катерина Георгиева. „Ходихме по архиви, библиотеки, а там е прашно, понякога търсенето е досадно, а това което трябваше да открием е несигурно и относително. Имахме много комични ситуации, но сега съм изключително щастлива. Запознах се с много хора, които са оставили сърцето си в театъра, в т.ч. и с Юлия Огнянова. За мен това беше първа среща с нея, а съдбата реши да е последната, която тя изобщо прави.“

Директорът на театъра Виктор Бойчев се включи в представянето с още интересни факти за „Летописа..“. Той обхваща периода 1947 до края на 2016 и в него има информация за всички събития, случили се през годините, за всичко, което екипът е успял да събере – в снимки, факти, имена на актьори, режисьори, директори, много плакати и програми от 50-те години, както и историята на фестивала, представени по един модерен, забавен и приятен начин. Има секция на английски език, както и цветна кола с имената на целия настоящ екип – творчески, технически, административен.

“Първото представление на Кукления театър в Пловдив е играно на 7 януари 1947 г, но премиерата е била готвена за декември предишната година. За съжаление, мишки са унищожили куклите, изработени от хартия и лепило на основата на брашно. Били са гладни години и за хората, и за животните. Така представлението е било отложено“, разказа още Виктор Бойчев.

Равносметката за тези 70 години е 284 представления, между 2 и 3 милиона зрители. Тази вечер, със забавен концерт-спектакъл на режисьора Лео Капон, в залата на Кукления театър започват честванията по повод юбилея. Те ще продължат с още интересни събития през цялата година.