Постоянният диригент на операта в Кайро Хишан Габр ще дирижира първия за годината симфоничен концерт на Пловдивската опера тази вечер в Концертна зала.  

В програмата са включени  откъси от  музиката на Хишан Габр към филма "Похот", както и Концерт за пиано и оркетър ла-минор от Шуман и Симфония №3 фа-мажор от Брамс. Солист е пловдивчанката Мария - Десислава Стойчева, носител на отличието „Млад музикант на годината 2015” от наградите „Алегро Виваче” на БНР и на конкурса „Стела Ослекова“.

Хишан Габр е и директор на Художествен център Библиотека Александрина, която е активна културна институция и част от прочутата библиотека на Александрия в Египет.  Той е учил дирижиране в Египет, Франция и САЩ. Завършва "Съвременни техники на дирижиране" в университета Корнел, Ню Йорк. Освен диригент  на  операта в Кайро, Габр дирижира много международни оркестри и в момента е гост-диригент в много от тях.  От началото на 90-те години той композира музика за много игрални  и документални филми, мюзикъли и пиеси, поставяни в Египет и в чужбина. 

Концертът в Пловдив е първият за годината от цикъла „Симфонични светове“ на Държавна опера – Пловдив, предаде БНР. Музикалният директор Диан Чобанов съобщи, че се подготвя гостуване на Пловдивската опера в Египет.