Днес, на 24 декември,  от 15.35 часа зрителите на  БНТ 2 имат възможност да се срещнат с изкуството на цигулковия виртуоз – пловдивчанина Марио Хосен. 

За него казват,че е съвременното въплъщение на Паганини . Самият той определя живота си като цигулка. И това съвсем не е случайно : връзката му с инструмента тръгва от мига на раждането му в семейство на потомствени музиканти.Получава  подарък  - първата цигулка, сякаш орисала го да изразява себе си чрез този инструмент. Един от онези цигулари, за които в пълна степен важи твърдението,че е създал магическа връзка с инструмента, на който интерпретира.

„Тя“ е инструмент със собствена история : Марио Хосен   свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската национална банка . Именно тази цигулка звучи в  концерта : „ „ Пловдив заедно ...за да има какво да помним ! “ С този изключителен концерт, посветен на 55 години от създаването на КЦМ 2000 АД и 45 години БНТ Пловдив ,рождениците и Община Пловдив  сложиха началото на традицията всяка година  Коледните празници в Пловдив да започват със събитие, под знака на слогана ЗАЕДНО.

Виртузът Марио Хосен , заедно с оркестър Камерата Орфика и солистките на Държавна опера – Пловдив - Станислава Иванова и Евгения Ралчева  разкриват богатството на бароковата  музика и красотата на класицизма в концерта „Пловдив заедно ...за да има какво да помним „ . От сцената на Драматичния театър в родния за Марио Хосен Пловдив звучат произведения на Бах, Хендел и Моцарт . 

Още едно  музикално събитие MADE IN PLOVDIV  е реализирал екипът на БНТ Пловдив за празничната програма : концертът More Than You Ever Knew , който ще се излъчи на 25 декември, от 22.10 , по БНТ2 . С него първата дама на джаза – Камелия Тодорова се завръща на сцената след дълга пауза. Благодарение на Пловдив Jazz Fest и успешното партньорство на фестивала и главния организатор – Мирослава Кацарова с БНТ Пловдив , публиката ще има да преживее срещата с новия проект на Камелия Тодорова. В него са включени заглавия  - знакови песни на Били Холидей, Сара Вон и Елла Фитцджералд. След дългото мълчание Камелия е по-завладяваща и вълнуваща отвсякога с изпълненията си, под акомпанимента на пианиста Ангел Заберски. Едно истинско музикално и житейско откровение , което ще разкаже на публиката коя е Камелия, кога и защо се влюбва, как заключва после сърцето си и изхвърля ключа надалече.

TrafficNews.bg