На специална пресконференция в Общината ще разрият на какъв етап са археологическите проучвания на обектите в Пловдив, какво важно се случи през 2016 г и какво предстои през следващата 2017 година.

Най-очаквана е новината около откритията на Небет тепе.

Досега там са намерени некропол, монети, останки от кула и други значими предмети откри археологически екип по време на разкопки на Небет тепе в северната част. Според учените с ръководител София Христова мястото е населено от праисторическия период, а поради скалния характер на терена най-много информация дава методът на сондажното проучване.

През 1960 г. Петър Детев ръководи разкопки също по метода сондаж и открива находки от края на Бронзовата и Желязната епоха. Вертикалната стратиграфия вече е потвърдена. През 1961 г. същото твърди Лиляна Ботушарова след разкопки. Тя попада на каменна настилка с канал.

В следващата година се проучва северната крепостна стена. Четирите културни пласта са документирани от Петър Детев през 1969 г.

През 1974 г. са извършени проучвания на обекта в най- голям периметър от Атанас Пейков. Тогава разкопките обхващат цялото северно било. През 1994 г. е разкрит глинен олтар близо до върха.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg