Православната църква почита днес светите мъченици Тирс, Левкий и Калиник. Те били родени във Витинската област, но израснали в град Кесария. Те пострадали заради Христа при царуването на император Деций. Мъжественото им търпение при страшните изтезания и чудесата, проявени от Господа, убедили и езическия жрец Калиник в истината на ахристиянската вяра.

Много години след това, вече при Диоклетиан, били мъченически убити в Тиваидската страна (Египет) християните Асколон и Леонид. Но ревността към вярата се възбуждала все по-силно и по-силно, въпреки ужасното гонение. Езичниците внезапно се обръщали към Христовата вяра и отивали радостно на мъчения.

Мъченическата смърт на Аполоний и Филимон и станалите при това чудасе обърнали към Христа самия игемон Ариан, който на своя ред запечатал вярата си със св. мъченичество.

На 14 декември имен ден празнуват всички, които носят прекрасните зимни имена Снежана, Снежанка, Снежа, Снежка, Снежина.

Имената, свързани със снега, ясно показват, че сме в сезона на зимата. А и да не забравяме, че в миналото, когато при нас идваше Дядо Мраз, за да ни остави подаръци, той беше придружаван от неговата Снежанка.

Не можем да забравим и любимата детска приказка на известните Братя Грим за Снежанка и за 7-те джуджета.

На 14 декември празнуват своя професионален празник всички ветеринари. На 14 декември 1897 г. е приет Законът за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България. Обявен е с Решение 479 на Министерския съвет от 19 ноември 1993 г.

Една любопитна и важна професия. Хората, които полагат огромни грижи както за животните по селата и във фермите, чиято цел е дават мляко, по-късно и месо, да бъдат яздени и да стават шампиони по конен спорт, така и за глезливите домашни любимци, чиято функция е просто да радват своите стопани.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg