Докосване до съкровения смисъл в едни от най-нежните стихове на българския символизъм, съпреживяване на болката и терзанията на една „сиротна“ душа, възхищение пред мъжествената сдържаност в преживяването на житейските страдания и в очакване на близката смърт. Това бяха целите на открития урок, посветен на 100-годишнината от смъртта на Димчо Дебелянов, подготвен от учениците в XII а клас в СУ „Свети Софроний Врачански“ в Пловдив.

Урокът беше проведен в читалище "Съвременник-1986" - средище на постоянни творчески срещи и изложби, хранилище на духовната мъдрост. В урока бяха използвани изследователски методи като предварителна лексикална работа за определяне на значенията на остарели думи и поетизми в елегиите и създаване на ключ с тълкуване на символите в творчеството на един от най-талантливите български символисти; самостоятелно подготвени от ученици презентация и тест в електронен вид за Дебелянов. Бяха рецитирани най-известните творби на Дебелянов.

Дванадесетокласниците бяха активизирани на урока с групова работа – пръв опит за тях в създаване на мисловни карти по елегията „Да се завърнеш в бащината къща“ и решаване на главоблъсканица. От думите, които трябваше да открият и подредят, се получи двустишието:

На нощта неверна верен син

бродя аз - бездомен и самин …             

“Спи градът“

Сякаш в оксиморона “на нощта неверна верен син” се оглежда парадоксът на Дебеляновия живот – завършил трагично на 29 години и увенчан с едни от най-нежните творби в българската поезия.

TrafficNews.bg