Изложба „Коледен кът” на обредни хлябове и коледни сувенири бе открита снощи в музейна къща „Недкович”. Събитието е част от ПРАЗНИЦИТЕ НА СВЕТЛИНАТА И НАДЕЖДАТА В СТАРИЯ ПЛОВДИВ.

Дългогодишният педагог Дорка Четрафилова представи трите оформени Коледни къта в „Недкович” и разказа за тяхната символика.

Първият кът е от Коледни картички с българска бродерия, като те са направени от деца от клуб „Здраве” на възраст от 11 до 15 г. Особеното при тях е, че се шият с кръстат бод, който се използва в шевиците на народните носии, предаде Дарик. Изработването на картички отразява традициите на българката за хармония, естетика и творчество.

Вторият Коледен кът включва: коледарско дръвче, коледарска китка, обредни хлябове, краваи и купа със сурово жито.

Обредните хлябове се представят с пита „Боговица” с късмети и паричка. Нарича се така, защото е предназначена за семейството на Бъдни вечер. Питата се меси с чисти мисли и добри пожелания от най-възрастната жена в семейството, облечена с народна носия. С нея стопаните наричат бъдещето на дома и семейството през годината.

Питата се разчупва от най-възрастният член на семейството (мъж или жена), вдигната високо над главата с пожелание за здраве, мир и плодородие. Първото парче се нарича на къщата и се поставя високо на полицата с уважение към хляба. Второто е за Богородица, закрилница на дома и семейството, а следващите парчета се раздават по възраст (започва се от по-възрастните към по-младите).

Обредните хлябове за Бъдни вечер се разделят на три групи. В първата група са хлябовете за семейството („Боговицата”). Втората група са за стопанството, с пластична украса, отразяваща дейността на фамилията. Третата група са коледарските краваи, включващи големия кравай с подходяща украса, предназначен за водача на коледарската група (приготвен от неговата изгора) и кравайчета за малките коледари във формата на подкова и кръг.

Купата със сурово жито съдържа още: орехи, кромид лук, чесън, ябълка и е символ на бъдещото плодородие в дома. Тя се поставя на масата на Игнажден, Бъдни вечер и Йордановден.

Третият кът е Новогодишният. Той включва сурвачка и елха. Елхата е символ на плодородието и е привнесена от Европа в началото на XX век. Народната сурвачка е изработена от дрянова пръчка и природни материали - вълна, вълнени конци, пуканки, тиквени семки, фъстъци. Сурвакането на стопаните с пожелание за здраве, дълголетие и късмет се предава чрез докосване с дряновата пръчка и нанизите по нея от коледарите.

Коледният венец се прави от елхови клонки, гирлянд, пуканки, сушени плодове и скилидка чесън, която да гони злите сили. Той се поставя на вратата от външната страна и пази дома през мръсните дни (от Коледа до Йордановден).

Дорка Четрафилова и децата от клуб „Здраве” получиха грамота от директора на Общински институт „Старинен Пловдив” Минко Кафтански за принос в съхраняване на българските традиции.

Изложбата „Коледен кът” ще продължи до 6-ти януари 2017 г.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg