Сериозни промени има в Културния календар на Пловдив за 2017 година, става ясно от публикувания проект за събитията за следващата година.  Той е изготвен преди дни, като ще влезе за гласуване не по-рано от края на декември или началото на януари.

Безспорно най-голямата промяна е свързана с финансирането на фестивалите от платформата „ЕДНО”. През последните години трите фестивала за архитектура, дизайн и танци бяха най-добре субсидираните културни събития под тепетата. Срещу Асен Асенов, който е директор на платформата, въставаха голяма част от пловдивските творци. Миналата година той взе 290 000 лева от Общината, а тази година финансирането му 113 000 лева. Прави впечатление, че фестивалът “One Dance week”,въобще не е получил финансиране и така ЕДНО, поне на този етап, остава с два фестивала от културната програма на града.

Най-скъпото събитие под тепетата вече е рок фестивалът „Sound of the ages”, който всяка година води световноизвестни изпълнители под тепетата. Той ще получи финансиране от 78 000 лева. Друго много популярно събитие Международния фолклорен фестивал ще вземе 75 000 лева.

Фестивалите за класическа музика – „Свобода в Класиката”, която ще се проведе в Колодрума ще вземе 48 000 лева, а Дни на музиката в Балабановата къща - 36 000 лева. Дните на камерната музика пък ще вземе 10 000 лева. Операта, която ежегодно изнася концерти на открито и нестандартни места, ще получи близо 20 000 лева.

 Театралните прояви – „Сцена на кръстопът” и „Черната кутия” ще получат съответно 40 000 и 36 000 лева.

Международен детски балетен фестивал "С любов за танца" ще получи 28 000 лева.

Общата финансова рамка на Културния календар е 1,4 милиона лева. Сумите обаче не са окончателни и те могат да бъдат променени в хода на обсъждането и входирането им в Общинския съвет.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg