Преди една година Регионален исторически музей – Пловдив представи календара „Пловдив в миналото”. Промоционалният тираж на изданието беше напълно изчерпан още на втория ден от пускането му в продажба. Големият интерес на пловдивчани към историята на града и наближаващите Коледни и Новогодишни празници мотивираха сътрудниците на музея да подготвят нов луксозен стенен календар. Той се нарича „Спомен от Пловдив” и вече се продава в музейния магазин на пл. „Съединение” № 1. Стилното издание е с размер 47×67 см и включва още от най-ценните фотодокументални свидетелства, създадени от 70-те години на XIX в. до втората половина на XX в.

В изключително качество са показани великолепни фотографии, съхранили следите на онези пловдивски дух и очарование, които и днес са в основата на нашето самочувствие, че живеем в най-стария жив град на Европа. В календара са поместени образите на улици, площади и природни забележителности, които днес са променени или напълно изчезнали. Сред актуалните акценти са пивоварница „Каменица”, Главната улица, Малката главна, Капана, Бунарджика и др. Прелистването на всяка страница отваря нова тема, а освен образи, останали като символи за миналото на вечния град, календарът съдържа и любопитна информация за миналото на Пловдив. Ще разберете интересни факти за превръщането на тютюневата индустрия под тепетата във водеща за България, легендарните войни-клементинци от Девети пехотен пловдивски полк, създаването на Международния пловдивски панаир през 30-те години на XX век и др.

Качеството на изданието, уникалните стари фотографии и заинтригуващите исторически факти към тях превръщат календара в прекрасен коледен или новогодишен подарък – както за пловдивчани, така и за всички, докоснати от космополитния дух под тепетата, където откриваме следите на поне шест световни цивилизации. 

 
Излезе новият календар на Регионалния исторически музей

 TrafficNews.bg