На днешния ден празнуваме деня на Света Екатерина. Имен ден имат Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин, а празнуват и всички православни. В традиционната българска народна култура денят се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. 

В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окачва на вратата или се хвърля на покрива "за Баба Шарка".

Екатерина е от знатен род - дъщеря на управителя на Александрия. Много младежи от богати семейства искали ръката на красивата и образована девойка. Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпратила при отшелник, който я посвещава във вярата.

Според преданието младата Екатерина дори се срещнала с император Максимиан и се опитала да го убеди, че не бива да преследва християните. Тя успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството. За твърдата си вяра Екатерина е хвърлена в затвора, където въвежда в християнството всички, които я посещават. Осъдена е на смърт чрез разпъване на колело, но то се разпада, когато Екатерина го докосва, затова я обезглавяват през 305 година. Така тя загива за вярата си едва на 18 години.

В Родопите светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

TrafficNews.bg