С впечатляващи резултати за възпитаниците на Пловдивското музикално училище приключи ІХ-ият Конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти на името на институцията-организатор НУМТИ „Добрин Петков”. Във форума, който се проведе от 8 до 11 ноември, се състезаваха 50 участници от България, Китай, Австрия, Турция и Молдова по специалностите цигулка, виола, виолончело, контрабас и арфа.

Инструменталните умения на младите таланти и техните способности за художествена интерпретация бяха оценявани от значими музиканти с утвърдено име в България и по света. Журито бе председателствано от световноизвестната цигуларка Елмира Дърварова (САЩ) – концертмайстор на Пловдивската филхармония от златната ера на незабравимия Добрин Петков, впоследствие концертмайстор на най-прочутия оперен театър в САЩ – Метрополитън опера в Ню Йорк. В състава на журито участваха и изтъкнатите инструменталисти и педагози проф. Евгений Шевкенов – цигулка (Австрия), Емил Лавренов – виола (Белгия), проф. Анатоли Кръстев – виолончело, проф. д-р Петя Бъговска – контрабас, Здравка Колева – арфа и Румен Джуров – Министерство на културата.

14 от всичките 31 награди в четирите възрастови групи на конкурса останаха в Пловдив. Заслугата бе на успешното и отлично представяне на учениците от НУМТИ „Добрин Петков”, както и на високите постижения на техните преподаватели. От класа по цигулка на Евгения Ночева І-во място и награда за най-млад участник завоюва 7-годишната Марияна Стоева, а също и учениците Екатерина Стоева (ІІ-ра награда) и Стефан Хубенов (ІІ-ра награда). Първи награди бяха присъдени и на Виктор Костов от класа по цигулка на Павел Генов и Славчо Паскалев от класа по виола на Стойка Станева. С ІІ-ра награда и награда на публиката бе удостоен Радослав Ненчев от класа по виолончело на Юлия Марковска. Награди завоюваха и учениците от класа по арфа на Здравка Колева – Мейв МакГонегал (ІІ-ра нагарада), Анастасия Роуланд (ІІІ-та награда) и Габриел Господинов (специална награда „Себастиан Ерар”). Феноменът на конкурса бе възпитаникът на НУМТИ „Добрин Петков” в самостоятелна форма на обучение – 10-годишният Ренцо Ставрев, който участва с две специалности инструменти – цигулка и виолончело, като и в двете завоюва първите награди. Единственият участник от АМТИИ – Пловдив, виолончелистът Йордан Вичев от класа на проф. Магдалена Чикчева, стана лауреат на ІІІ-та награда. Специални благодарности заслужават и акомпаняторите от НУМТИ „Добрин Петков”, които свириха клавирния съпровод на участниците солисти –Мария Заваринова, Александър Колев, д-р Злателина Коларова, Ирен Капеловска и Владимир Стефанов.

Голямата награда на Конкурса „Добрин Петков” – бронзовата статуетка на скулптора Цвятко Сиромашки, тази година бе присъдена на младия молдовски цигулар Александру Аксенти с преподавател Светлана Балайеску от Националния музикален лицей „Чиприян Порумбеску” в Кишинев. От същото учебно заведение І-ва награда получи и 10-годишния Михай Мангър от класа по цигулка на Виорика Андриуца. От останалите чуждестранни участници, в конкурса бяха отличени с І-ва награда цигуларя Шуо Тан от Консерваторията „Рихард Вагнер” във Виена с преподавател проф. Евгений Шевкенов и с ІІ-ра награда контрабасистката Белиз Джанбулат от Консерваторията в Адана – Турция с преподавател Емануил Петров.

С успех се представиха и участвалите ученици от НМУ „Любомир Пипков” – София: цигуларите Христина Коджабашева (І награда), Диана Чаушева (ІІ награда), Елизабет Гекова (ІІ награда), Анисия Цакова (ІІІ награда), Атанас Георгиев (ІІІ награда), Антон Георгиев (ІІІ награда), виолистите Крум Иванов (ІІ награда) и Сирма Баръмова (ІІІ награда), виолончелистката Наума Найман (І награда), контрабасистката Калина Андреева (ІІ награда) и арфистите Анна-Мария Ризова и Виктория Маркова (ІІ награда). Отлични резултати показаха и студентите контрабасисти от НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София Добромир Кисьов и Алп Куртоглу, и двамата лауреати на І-ва награда.

Д-р Поля Паунова-Тошева, музиколог

Снимки: Андреана Паунова

TrafficNews.bg