Историкът доц. д-р Тодор Радев ще е гост на Пловдивско историческо общество днес, четвъртък, от 19 ч. в уютната сцена на клуб "Петното на Роршах". Д-р Радев е преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски” и автор на множество научни публикации.

Модераторът Димитър Герганов и д-р Тодор Радев ще засегнат епохата на българското Възраждане и по-специално такива ключови етапи като формирането на балканските нации и национализъм или „Как флагът стана по-важен от кръста", няма да пропуснат така наречения „Византийски проект”, в който не се предвижда България, а също така и непознати за широката публика акценти свързани със залеза на еничарите и Осман Пазвантоглу, фанариотите и църковните борби, политиката на „преселения” на Русия и Османската империя в контекста на войните, непознатия Раковски и още много други интересни неща...

Малко или много всеки изкушен от историята има своите пристрастия. Ето какво казва доц. д-р Радев: "В чистата историческа наука политическите пристрастия са недопустими. Това обаче съвсем не означава, че точните исторически примери от нашето собствено национално битие не трябва да се използват в политиката. Напротив, правилната им експлоатация би била незаменимо оръжие за една истински българска съвременна политика."

Сбирките на Пловдивско историческо общество са отворени за публика и всеки има възможност да зададе своите въпроси. Срещата започва в 19 ч. в "Петното на Роршах" на улица „Йоаким Груев” 36 на ръба на Капана.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg