Рицарите тамплиери в историята на България“ е провокативното заглавие на научно-полулярната книга на Красимир Джамбазов, разглеждаща от различни ъгли пресечните точки между историята на тамплиерите и историята на България.

Проследяват се исторически документи, легенди, сходни ритуали и фолклор в подкрепа на нови анализи и хипотези.

Разглеждат се факти и реликви, свързани със съдбата на тамплиерите, но оставили отпечатък и в българската история, като Граалът и Константин-Кирил Философ, според неговия ученик Климент Охридски, „българският” кивот и др. Показана е ролята и връзките на владетелите от Второто българско царство с основните играчи на историческата сцена по време на кръстоносните походи и възвикването на Ордена на тамплиерите, представят се сведения за филипополските херцози и съпричастността им с тамплиерството, историята на известен рицар тамплиер, станал знатен български зет  и др.

Особено внимание заслужава главата за тройната връзка: богомили – катари – тамплиери. Изобилстваща от документи, тя не само повдига завесата над считани за неудобни  истини, но и дава възможност за един по-модерен прочит на богомилство и катарство и тяхната реабилитация като исторически явления, изпреварварили времето си.  

Книгата по-скоро акцентира върху спорни въпроси и поставя нови за изследване и дискусия, отколкото се стреми да даде еднозначни отговори на загадки, нерешени от векове.

Историята на тамплиерите се проследява от миналото до наши дни, осветява се дейността на съвременните им организации в световен мащаб и в България.

Представянето е от 18. 30 в галерия "Филипополис" на ул. "Съборна".

TrafficNews.bg