Амбициозният проект на пловдивската галерия „А+” да събере под един покрив творби на съвременни пловдивски художници, които до този момент не са излагали заедно картините си, вече е факт. Довечера в Художествената галерия в Пазарджик „Станислав Доспевски”  кураторът Костадин Отонов ще покаже проектът „100х100 Пловдивчани” размери в които може да бъде представен цялостно.  В изложбата са представени над  50 автори, всеки със своята индивидуалност, образност , творческо кредо. 

„Географската близост не е единствения фактор да изберем Пазаджик. Великолепното пространство на галерията дава възможност за разгръщане на колекцията. Така, че зрителят да добие представа за пъстротата в търсенията на няколко поколения пловдивски художници” казва галеристът Алек Александров.

Форматът не е избран случайно. Той поставя в равни стартови условия всички участници и е предпоставка за осмисляне на посланието, закодирано в самото заглавие.” Сто на Сто” не е само 100х100 см, изразът предполага принадлежност, пълно отдаване, нещо като сертификат за истинност и сигурност. Освен всичко друго квадратът концентрира идеята на автора, „елиминирайки” периферното зрение и „пейзажното” виждане. Поради това дори пейзажите в колекцията подсъзнателлно действат концептуално и провокират вглеждане, вместо съзерцание. Квадратът в размер 100х100 см е точно на границата между камерния и големия формат. Почетно място в залата заема творба на Георги Божилов – Слона, притежание на галерията – домакин. Използван е същият формат, което организаторите приемат като знак.

Проектът ще продължи и в други градове в България и чужбина, а по-далечната цел на галерията е за мащабна експозиция през 2019 година, когато градът ни ще бъде Европейска столица на културата. 

TrafficNews.bg