It's showtime! С култовата реплика на Боб Фос от "Ах, този джаз" директорът на фондация "Пловдив 2019" даде старт на Пловдив Джаз Фест снощи в Дома на културата. До него беше джазпевицата Мирослава Кацарова, която е "главния виновник" за организацията на едно от най- очакваните музикални събития в Пловдив.

Минути по-късно публиката имаше шанс да види и чуе 4 от най-добрите български джаз вокалистки – Белослава, Андрония Попова – Рони, Хилда Казасян и самата Мира. С тях на сцената бяха Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Христо Йоцов (барабани) e Николай Карагеоргиев (китара). В бандата се включи и 19-годишният талант Цоньо Цветков, който свири на 27 инструмента.  Със специфичните си гласове, дамите успяха да "разходят" меломаните по света с с бразилска "боса нова" и нюйоркски джаз. Хилда Казасян не пропусна да поздрави пловдивчанката за фестивала, организиран с изключителни вкус и прецизност, а след соловите изпълнения и дуетите в различни комбинации, четирите сложиха финал на концерта с невероятното изпълнение на " Waters off marth" на бразилския композитор Антонио Жобим. 

Тази вечер бразилците Zuco 103 представят новия си албум Etho Chic. Албумът Etno Chic и новият лайв сет на „Зуко 103“ са обединили олд скул електро самба и фънк. И тук музикантите остават верни на своя темпераментен, екзотичен стил. С Etno Chic те продължават да разказват виртуозно своята неустоима, екзотична, но градска, белязана с неотропикализъм, приказка. 

Утре програмата продължава с  Георги Корназов, който  ще представи новия си проект „Величието на Кени Уилър“. В него гости на българския тромбонист са Армел Дюпа (пиано), Фредерик Шифоло (контрабас) и Кристоф Марге (барабани). Специален гост е белгийският джаз певец, композитор и мултиинструменталист Давид Линкс. Следващият голям концерт в същата вечер е на Камелия Тодорова, заедно с пианиста Ангел Заберски-син и е наречен „More Than You Know”. 

Басистът, певец и композитор Ричард Бона представя новият си албум с афро-кубински джаз „HERITAGE”на 4 ноември. Ричард Бона определя Heritage като албум, вдъхновен от музикалното наследство, богатия фолклор и традиционната музика на Западна Африка и Куба. Със своите аранжименти, изградени на основата на съвременната поп и джаз музика, артистите смесват култури и звуци, които звучат темпераментно и енергично, заразяващи с екзотични настроения. Виртуозните интерпретации са изпълнени с чувство на лекота и творческа свобода, защото освен културните граници, тук са преодолени и жанровите ограничения. Heritage безспорно е силен и пълен жизнерадостен албум, който разкрива дълбочините, разнообразието и богатството на афро-кубинската инструментална и вокална музика. 

Майк Стърн и Дейв Уекъл ще закрият „Пловдив джаз фест“ с новия си съвместен проект, като българското участие ще е сред първите от световното им турне. И двамата са оставили трайни следи в историята на музиката от последните десетилетия – истински звезди, носители на множество награди и получили признанието и обичта на публиката и критиката в цял свят. Майк Стърн е едно от най-ярките имена в съвременния китарен свят. Илюстрация за това са не само музикалните партньорства на Стърн с изпълнители като Били Кобъм, Майлс Дейвис, Джако Пасториъс, братята Брекър и Джо Хендерсън, но и 16-те му албума, шест от които са номинирани за Грами. Стърн е способен да наелектризира всеки почитател на жанра със своята комбинация от мощен рок-фюжън и изтънчени джаз хармонии, а склонността му към блусарски огъвания на струните е директна препратка към личните му китарни герои - Джими Хендрикс, Уес Монтгомъри, Джим Хол и Албърт Кинг. 

Дейв Уекъл е признат сред международната музикална общност като един от най-добрите барабанисти на нашето време, а кариерата му продължава и до днес след повече от 25 изключително успешни години. 

До тях на сцената ще се качи един много интересен саксофонист - Боб Мелак. Той свири в първия албум на Мадона, работил е със Стиви Уондър. 



 TrafficNews.bg