Българските читалища са една уникална за Европа културна институция, която съществува единствено у нас. Преди повече от 160 години, по време на турското робство, нашите прадеди са чувствали нужда от създаването на едно средище, в което да цари културата, писмеността, духовността, място което да обединява хората в името на доброто. Те са откъсвали от залъка си, за да изградят това „чудо“ на българската духовност, наречено читалище. По исторически сведения, мрежата на читалищата е била използвана активно и от Васил Левски, при създаването на тайните революционни  комитети по места. И днес, народните читалища продължават да бъдат ярки културни средища, каквито са били в миналото.

По случай 160-годишния юбилей и в навечерието на Деня на народните будители, Общинският читалищен съюз в Пловдив, с подкрепата на община Пловдив организира поредица от културни събития под надслов „Читалищата в Пловдив – територии на творчество и културни ценности”.

На 29 октомври, и.д. директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Кирил Велчев откри фотоизложба под надслов „24 читалища, 24 локации – територии на творчество и културни ценности”, която е експонирана на ул. „Станислав Доспевски” до Градската художествена галерия. На общо 24 табла са представени моменти от работата на читалищата в Пловдив, запечатали успехите на творческите колективи, както и важни събития от историята на отделните читалища.

Големият празничен концерт, с участието на многобройни любителски колективи от Пловдив и Пловдивска област, включващ изпълнители от всички жанрове и възрасти се проведе при огромен интерес от страна на пловдивчани и гости на града на Римския стадион в събота. Той бе открит от Амелия Гешева -зам.-кмет „Култура и туризъм”, която поднесе приветствие към читалищните дейци и даде старт на проявата, продължила повече от 3 часа.  

„Българската история свидно пази в паметта си имената на много личности, които с гордост наричаме народни будители. Тези дейци, допринесли за духовното израстване на нацията, са оставили трайни следи в нашата история. Вярвам, че всяко време има своите будители. Днес, пазителите на българската култура, традиции и духовност, сред които са и българските читалища, се превръщат в будители на нашето време“ каза в приветствието си заместник –кметът.  

Днес, 31 октомври, в 16 часа в Малката конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“, заместник-кметът Амелия Гешева ще проведе кратка, неформална среща с читалищните дейци. Тя ще ги поздрави по повод предстоящия светъл празник 1 ноември – Ден на народните будители и ще им предаде от името на кмета на Пловдив инж.Иван Тотев,  книги за читалищните библиотеки.

Церемонията по присъждане на почетното звание „Следовник на народните будители”, организирано от Общински читалищен съюз, съвместно с НБ „Иван Вазов“,  сдружение  „Мемориал на духовността” и със съдействието на община Пловдив ще се състои днес в 18 часа в лекционната зала на библиотеката.  

На 1 ноември, в празничния ден, читалищата в Пловдив ще бъдат отворени за посетители. 24-те читалища  ще представят 32  културни събития в рамките на обявения „Ден на отворените врати” в читалищата на града. 

TrafficNews.bg