Лия Петрова - носител на Първа награда от един от най-престижните цигулкови конкурси в света "Карл Нилсен" (Дания), е младият музикант, който ще свири на сцената на  Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". Лия Петрова ще се изяви заедно с елитния ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на Пламен Джуров. 

В зала „Съединение“ на Историческия музей ще прозвучат любими на публиката шедьоври за струнни инструменти от Бах, Шуберт, Сарасате, Сен-Санс, Големинов и др. Веднага след концерта, който е част от "Дни на музиката в Балабановата къща", музикантите заминават на голямо концертно турне в Япония.

Лия Петрова започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, на 6 години вече излиза с оркестър на сцена, а на 8-годишна възраст получава медал "Моцарт" за най-млад артист на ЮНЕСКО. Като камерен музикант, Лия Петрова се изявява на множество престижни европейски фестивали. 

След успешния й дебют в Хамбург тя е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел, Амстердам и др. Сред звездните й изяви е участието в проекта "Марта Аргерич и приятели" в Атина, където през 2011г си партнира с легендарната Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. Съвсем наскоро, през 2016, 25-годишната българка печели Първа награда на авторитетния международен конкурс "Карл Нилсен" в Дания.

Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller (1690).

TrafficNews.bg