Meдицински университет – Пловдив отбелязва Международния ден на франкофонията 20 март с различни проява. В седмицата на франкофонията в университета са изложени старинни френски медицински издания от библиотечния фонд на университета, както и обявяване на конкурс за превод на художествен текст от френски на български език.

В МУ-Пловдив, който тази година чества своя 70-годишен юбилей, френски език се преподава още от далечната 1945 година. Днес той се изучава като чужд език за медицински и академични цели от българските студенти и е атрактивен избор за чужд език от многобройните чуждестранни студенти от англоезичните специалности.

Университетът членува в Агенцията на франкофонските университети (AUF), обединяваща близо 800 висши училища и академични институции от петте континента. Многобройни са проявите на академично сътрудничество, осъществени благодарение на френскоезични програми, проекти, двустранни и многостранни договори за академичен и научен обмен. Двама бележити френски учени са удостоени със званието „доктор хонорис кауза на МУ-Пловдив“: проф. Ф. Пелерен, пластичен хирург, и проф. П. Делем, неврохирург.

На 20 и 21 март ще гостува световноизвестният френски вирусолог проф. Жан-Клод Шерман, един от тримата откриватели на вируса на СПИН, който ще изнесе лекционен курс пред студенти и преподаватели.

20 март се отбелязва като международен ден на франкофонията в над осемдесет държави по света. Според данни от Международната организация на франкофонията, в която България членува от 1991 година, през 2014 година 274 милиона души говорят френски като майчин или официален език, а над 870 милиона го изучават или ползват като чужд език за ежедневни или професионални цели.

TrafficNews.bg